ßßß
Składniki (4 porcje):400 g makaronu łazanki200 g mascarpone100 g utartego sera Grana Padano (albo Bursztynu, Dziugasa lub cheddara)125 ml mleka (pół szklanki)przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki (opcjonalnie) na wierzch:50 g bułki tartej50 g utartego sera Grana Padano (albo Bursztynu lub Dziugasa)50 g zimnego masłaMakaron gotuj w osolonej wodzie dwie-trzy minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu.W międzyczasie w niewielkim garnuszku rozpuść 200 g sera mascarpone i grana padano (100 g). Wsyp solidną szczyptę gałki muszkatołowej i rozmieszaj. Dolej mleko, dopraw do smaku solą i pieprzem (doprawiam dość konkretnie pieprzem, żeby sos był wyrazisty w smaku). Sos podgrzej, żeby był gorący.Ugotowany makaron odsącz i połącz z sosem. Przełóż do sporego naczynia żaroodpornego i wyrównaj powierzchnię.Przygotuj „posypkę”: szybko wymieszaj bułkę tartą, ser i masło (opcjonalnie możesz dodać 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki). Uzyskaną kruszonką posyp równomiernie makaron.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez 15-20 minut.Podawaj na gorąco jako samodzielne danie albo dodatek np. do pieczonych mięs.
Oto wspomniana we wstępie zdolniacha – królowa dramatów, czyli Susan z „Desperate housewives” i jej mac & cheese. Ciekawy sposób na podryw – najpierw pozbawić mężczyznę złudzeń co do kulinarnych talentów, a potem umiejętnie odwracać jego uwagę, wsadzając go na emocjonalny rollercoaster. Tak potrafi tylko była dziewczyna SupermanaRelated PostsCarbonara z bobem (i o radykalistach oraz afrodyzjakach)Zupa ogórkowa z kaszą mannąZupa topinamburowo-serowaMakaron z pulpecikami z DziugasemTagliatelle ze szparagami, groszkiem i wędzonym pstrągiem