Wykonanie
Jeśli masz w domu
makaron,
mleko i
ser, to nie zginiesz z głodu. „Mac & cheese” to amerykański klasyk. A Amerykanie, jak powszechnie wiadomo, lubują się w jedzeniu, które ma być łatwe i szybkie w przygotowaniu, kaloryczne, możliwe do odgrzania w mikrofali i najlepiej z masą ciągnącego się
sera.Są różne warianty przygotowania tego dania z wykorzystaniem rozmaitych
serów, ale najczęściej spotyka się chyba przepisy z
cheddarem albo z
parmezanem. Ważne, że by
ser był wyrazisty w smaku i nasz ulubiony. Wielbicielom intensywnych doznań na pewno spodoba się np. wersja posypana pokruszoną gorgonzolą. Do zrobienia sosu można użyć samego
mleka, w którym po podgrzaniu rozpuszcza się
ser i doprawia do smaku, można też wykorzystać kremówkę lub pójść na całość i postawić na prawdziwą bombę kaloryczną (ale i kwintesencję kremowości), czyli
mascarpone.
Makaronu też można użyć dowolnego – przeważnie widzi się różne „modele” kolanek. Ja użyłam łazanek, ale Ty możesz wrzucić taki, jaki masz na stanie. Do smaku możesz też dodać warzywa albo kawałki
wędliny lub
kurczaka. Tego nie da się zepsuć. Z tą potrawą można zrobić wszystko i w kulturze masowej istnieje chyba tylko jedna osoba, która potrafi ją sknocić. Tę bohaterkę jednego z moich ulubionych seriali prezentuję na końcu posta.
Składniki (4 porcje):400 g
makaronu łazanki200 g
mascarpone100 g
utartego sera Grana Padano (albo
Bursztynu, Dziugasa lub
cheddara)125 ml
mleka (pół szklanki)
przyprawy:
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprz,
gałka muszkatołowa,
natka pietruszki (opcjonalnie) na wierzch:50 g
bułki tartej50 g
utartego sera Grana Padano (albo
Bursztynu lub Dziugasa)50 g zimnego
masłaMakaron gotuj w osolonej wodzie dwie-trzy minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu.W międzyczasie w niewielkim garnuszku rozpuść 200 g
sera mascarpone i
grana padano (100 g). Wsyp solidną szczyptę
gałki muszkatołowej i rozmieszaj. Dolej
mleko, dopraw do smaku
solą i
pieprzem (doprawiam dość konkretnie
pieprzem, żeby sos był wyrazisty w smaku). Sos podgrzej, żeby był gorący.Ugotowany
makaron odsącz i połącz z sosem. Przełóż do sporego naczynia żaroodpornego i wyrównaj powierzchnię.Przygotuj „posypkę”: szybko wymieszaj
bułkę tartą,
ser i
masło (opcjonalnie możesz dodać 1-2 łyżki posiekanej
natki pietruszki). Uzyskaną kruszonką posyp równomiernie
makaron.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez 15-20 minut.Podawaj na gorąco jako samodzielne danie albo dodatek np. do
pieczonych mięs.
Oto wspomniana we wstępie zdolniacha – królowa dramatów, czyli Susan z „Desperate housewives” i jej mac & cheese. Ciekawy sposób na podryw – najpierw pozbawić mężczyznę złudzeń co do kulinarnych talentów, a
potem umiejętnie odwracać jego uwagę, wsadzając go na emocjonalny rollercoaster. Tak potrafi tylko była dziewczyna SupermanaRelated PostsCarbonara z
bobem (i o radykalistach oraz afrodyzjakach)Zupa ogórkowa z
kaszą mannąZupa topinamburowo-serowa
Makaron z pulpecikami z DziugasemTagliatelle ze
szparagami,
groszkiem i wędzonym
pstrągiem