ßßß
Szparagi obrać maszynką do obierania warzyw z wierzchniej warstwy aby nie były włókniste po ugotowaniu. (Obierać należy od główki w dół).Przygotować wysoki wąski garnek (można przyciąć ok 1-3 cm dół szparagów i wykorzystać je do ugotowania zupy).Włożyć szparagi do garnka w pozycji pionowej.Zalać wodą. Posolić (z umiarem) i ugotować.Po ugotowaniu wyjąć i odsączyć z wody (wody nie wylewać, posłuży do ugotowania zupy).Na patelni rozgrzać masło na którym należy ułożyć szparagi.Posypać bułka tartą. Chwilę podgrzać i odwrócić na druga stronę by zrumieniła się bułka.Podawać gorące.Uwaga:Kupiłam 1/2 kg szparagów za 5, 20 zł . po okazyjnej cenie lecz na rynku są zazwyczaj po ok 8 zł. Do tego pozostałe produkty wiec szacunkowy koszt na czerwiec 2015 rok wyniósł ok. 6,5 zł.
Cały obiad dla dwóch osób wyniósł mnie ok. 14,50 zł a były to: ziemniaki(1,20 zł.), parówki z cebulą usmażone na patelni (3,50 zł.), surówka z kalarepy (3,50 zł.) i szparagi na maśle z bułka tartą (6,50 zł)