ßßß
Składniki:4 kg jabłek ( np. paula red, reneta, antonówka, champion )1 cytryna2 laski cynamonu1/2 łyżeczki kwasku cytrynowegoewentualnie kilka łyżek cukruPrzygotowanie:Sok z cytryny i kwasek cytrynowy mieszamy z 1 szklanką wody.Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Najlepiej robić to bezpośrednio do wody z sokiem, podgrzewając i mieszając.Prażyć z laskami cynamonu aż będą miękkie (30-40 minut) – sproszkowany zmieniłby kolor jabłek.W połowie gotowania można dodać ewentualny cukier.Pozbyć się lasek i przekładać jabłka do czystych, wyparzonych słoików, najlepiej jeszcze gorących.Zakręcać i odstawiać do góry dnem.Ostudzić w ww. pozycji.Jabłek nie pasteryzuję, jeśli wieczka są wklęsłe, jeśli nie są zmieniam zakrętki i pasteryzuję je w piekarniku, 120 stopni, 15-20 minut. Odwracam do góry dnami i studzę.Powiązane notki:Korzenna Konfitura jabłkowo marchewkowaRozgrzewająca konfitura z jabłek – z imbirem, miodem i cytrynąPrzecier , sok – mus z jeżyn na zimęSurówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjnaPure z pieczonej dyni na zimę