Wykonanie
Muszę przyznać, że jestem dumna z mojego pomysłu użycia zielonego pesto jako sosu-bazy do pizzy. Wyszło megapysznie. Pesto świetnie komponuje się z
czarnymi oliwkami i
pieczarkami.SkładnikiZaczyn20g
drożdży (świeżych )0,5 łyżeczki
cukru1/4 szklanki letniej
wody1 łyżka
mąki pszennejCiasto1 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki oliwy/oleju1/4 szklanki letniej
wodysólFarsz100g zielonego pesto12
pieczarek1
cebula (mała)20 czarnych
oliwekgarść
startego sera (ulubionego rodzaju)Sposób przygotowaniaZaczynKrok 1Z
drożdży,
cukru, 1/4 szklanki
wody i 1czubatej łyżki
mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.CiastoKrok 2
Mąkę i
sól wymieszać, dodać
olej i 1/4 szklanki
wody. Wlać zaczyn. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste.Krok 3Ciasto podzielić na dwie części i uformować kule, z których następnie rozwałkować dwa okrągłe placki.Blaszki wysmarować
olejem i wyłożyć
ciastem.FarszKrok 4Surowe ciasto posmarować dokładnie pesto.Ułożyć obrane i pokrojone w plasterki
pieczarki.Ułożyć pokrojoną w krążki
cebulę.Na
cebulę położyć pokrojone
czarne oliwki.Posypać
startym serem.Krok 5Piec ok. 25 min. w 190 st. C.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)Pizza z zielonym pesto i
czarnymi oliwkami, 10.0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisyPizza z
cukiniąFaszerowana
cukiniaPizza z
krewetkami i
oliwkamiPizza pełnoziarnista ze
szpinakiem i
serem pleśniowym