ßßß
Muszę przyznać, że jestem dumna z mojego pomysłu użycia zielonego pesto jako sosu-bazy do pizzy. Wyszło megapysznie. Pesto świetnie komponuje się z czarnymi oliwkami i pieczarkami.SkładnikiZaczyn20g drożdży (świeżych )0,5 łyżeczki cukru1/4 szklanki letniej wody1 łyżka mąki pszennejCiasto1 1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki oliwy/oleju1/4 szklanki letniej wodysólFarsz100g zielonego pesto12 pieczarek1 cebula (mała)20 czarnych oliwekgarść startego sera (ulubionego rodzaju)Sposób przygotowaniaZaczynKrok 1Z drożdży, cukru, 1/4 szklanki wody i 1czubatej łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.CiastoKrok 2Mąkę i sól wymieszać, dodać olej i 1/4 szklanki wody. Wlać zaczyn. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste.Krok 3Ciasto podzielić na dwie części i uformować kule, z których następnie rozwałkować dwa okrągłe placki.Blaszki wysmarować olejem i wyłożyć ciastem.FarszKrok 4Surowe ciasto posmarować dokładnie pesto.Ułożyć obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.Ułożyć pokrojoną w krążki cebulę.Na cebulę położyć pokrojone czarne oliwki.Posypać startym serem.Krok 5Piec ok. 25 min. w 190 st. C.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)Pizza z zielonym pesto i czarnymi oliwkami, 10.0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisyPizza z cukiniąFaszerowana cukiniaPizza z krewetkami i oliwkamiPizza pełnoziarnista ze szpinakiem i serem pleśniowym