ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
łyżka śmietany 18%
1 kg rabarbaru
2 kubki śmietany 30%
2 śmietan fix-y
Rabarbar obieramy, kroimy w drobna kostkę, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok.
Mąkę przesiać zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto uformować w wałek. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Z rabarbaru odsączyć sok i wyłożyć go na ciasto, całość przykryć pozostałą częścią ciasta.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC.
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fix-em i wykładamy na wystudzone ciasto. Ja do dekoracji użyłam truskawek.
Smacznego :)
Źródło:http://wmojejkuchni-ak.bloog.pl/id,341274059,title,Kruchy-z-rabarbarem,index.html