Wykonanie
Wyzwanie, które Wam dzisiaj przedstawiam, nazywa się
rabarbar. Nigdy wcześniej go nie
jadłam, więc miałam spore obawy przed pieczeniem ciasta. Ale nie było się czego bać – wyszła świetna krucha
tarta z kwaśnym, miękkim nadzieniem, posypana słodką kruszonką. Z pewnością to nie ostatni raz, kiedy używam
rabarbaru w kuchni :)TARTA Z
RABARBAREM I KRUSZONKĄ:Składniki (ciasto):190g
mąki2
żółtka60g
cukru120g zimnego
masła lub
margarynyłyżka
cukru wanilinowegołyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
jogurtuDodatkowo:4-5 łodyg
rabarbarucukierI na kruszonkę:60-70g
masła4 łyżki
cukru3-4 łyżki
mąkiSkładniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Rabarbar dokładnie obrać i pokroić, następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i obficie posypać
cukrem (wymieszać, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w cukrze). Piec w temperaturze 160°C przez 10-15 minut (można włączyć tryb grillowania).
Formę do tarty wyłożyć ostudzonym
ciastem i wstawić do piekarnika na 180°C na około 15 minut.
Potem na spód wyłożyć ostudzony
rabarbar (bez soku, który wyciekł) i wszystko posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 10 minut (do zrumienienia kruszonki).Wpis dołączam do akcji: