ßßß Cookit - przepis na Rosół z kury

Rosół z kury

nazwa

Wykonanie

Jako dziecko nigdy nie lubiłam smaku rosołu, a kiedy mama gotowała go na obiad nigdy go nie jadłam. Teraz po latach przyszło mi samej nauczyć się jak go przyrządzać i choć nadal nie jest to moja ulubiona zupa, podchodzę do niej zupełnie inaczej i nie mam problemu by zjeść ją na obiad. Poniżej prezentuje mój własnych przepis, taki jaki znam od lat z mojego domu. Jest lekki, mało tłusty i delikatny, wzbogacony smakiem palonej cebuli i suszonego grzybka.
Składniki:
1,5 litra wody + 1 szklanka
1 korpus z szyjką z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
pieprz
1 łyżeczka soli (można dać mniej)
szczypta vegety
5 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
1 suszony grzybek
1 mała cebula
1/2 opakowanie makaronu nitki
Przygotowanie:
Wodę wlać do garnka pozostawiając jedną szklankę obok. Wrzucić korpus z kurczaka, sól, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Postawić całość na najmniejszym ogniu i gotować przez około 1 godzinę, nie dopuszczając do wrzenia. Pod koniec dodać 1 szklankę wody.
Marchewki i pietruszkę obrać i przeciąć na kilka dużych kawałków. Seler obrać i pokroić na trzy - cztery dużej części. Porę przekroić na kilka kawałków. Wszystkie warzywa wrzucić do zupy, przyprawić pieprzem i gotować kolejne 1,5 godziny.
Cebulę obrać, pokroić na dwie części. Każdą część nabić na widelec i podpiec na ogniu tak by na skórce pojawiły się czarne, mocno zrumienione obszary.
Zupę doprawić vegetą, dorzucić do niej ususzonego grzybka i przyrumienią cebulę. Gotować 30 minut.
W między czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem.
Dzięki małej ilości mięsa i dużej ilości kości rosół jest lekki i mało tłusty czyli taki jaki lubię najbardziej. To doskonała zupa gdy jesteśmy chorzy albo chcemy zjeść coś zdrowego. Jeśli dodamy do niej przecieru pomidorowego możemy z łatwością przygotować z niej pomidorową na dzień następny.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_84_rosol-z-kury.html