Wykonanie
Sobota, Sierpień 16, 2014, 12:08
Delikatna potrawka z
kurczaka, gotowana na wywarze, z dodatkiem dyni, suszonych
śliwek i laski
cynamonu to idealne danie dla całej rodziny. Dzięki użytym w tym daniu składnikom ma ona
maślany, słodki smak i jedwabistą wręcz, rozpływającą się konsystencję.Z
dynią jako warzywem w kuchni nigdy nie miałam do czynienia, dlatego kiedy ostatnio dostrzegłam ją na straganie, moją pierwszą myślą było: ugotujmy coś z
dynią! Teraz już wiem, że to był doskonały pomysł bo ta idealnie wpasowała się smakiem i zapachem do ostatniej deszczowej i chłodnej pogody. Przypomniała mi się jesień, spadające liście z drzew i ten cudowny zapach palonych na ognisku gałęzi. Coś wspaniałego!Po przepis na
dynię sięgnęłam do mojej ulubionej książki kucharskiej (Jedno smaczne danie ; Reader's Digest), z którą rzadko się rozstaję. Padło na
Kurczaka duszonego z
ziemniakami i
dynią. :)Danie dla 4-5 osóbSkładniki:1 łyżka
oleju słonecznikowego1,4 kg
kurczaka bez skóry, podzielonego na 8 części1 duża
cebula, obrana i pokrojona w cienkie plastry1 laska
cynamonu1 płaska łyżeczka
soliświeżo zmielony
pieprz czarny1 ząbek
czosnku, obrany u zmiażdżony450 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w drobną kostkę450 g dyni, obranej i pokrojonej w drobną kostkę285 ml
wywaru z kurczaka150 g suszonych
śliwek bez pestekgałązki
pietruszki do przybraniaPrzygotowanie:W dużym żaroodpornym naczyniu rozgrzać
olej i równomiernie obrumienić porcje
kurczaka. Dodać
cebulę, laskę
cynamonu i smażyć jeszcze przez 10 minut.Przyprawić
kurczaka solą i odrobiną
pieprzu. Dodać
czosnek,
ziemniaki,
dynię oraz
wywar z kurczaka; całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zredukować ogrzewanie , przykryć naczynie i dusić potrawę około 45 minut, aż
kurczak i warzywa będą miękkie.Wrzucić
suszone śliwki. Podgrzewać potrawę jeszcze przez około 5 minut, a następnie przełożyć ją na gorący półmisek i podawać przybraną
pietruszką.
Pomijając czas gotowania, danie jest błyskawiczne. Jego zaletą jest to, że jest sycące i nie wymaga gotowania dodatkowych
ziemniaków czy
ryżu. Ponadto jest delikatne i nadaje się dla każdego. Idealne na niedzielny obiad!