Wykonanie
23 września! Pierwszy dzień jesieni :)! To jedna z moich ulubionych pór roku. Bogata w aromaty
cynamonu,
jabłek,
gałki muszkatołowej, dyni i
orzechów. To zdecydowanie moje klimaty kulinarne.
Dynię uwielbiam, bo pasuje mi do wszystkiego, do deserów i dań głównych. Z początku trochę obawiałam się tego przepisu, tyle w niej słodkiego, a jednak potrawa wytrawna i przygotowana na słono. Złudne wrażenie, bo całość wyszła nieziemsko pyszna. Idealna sama w sobie lub jako dodatek do
mięs. Zniknęła wyjątkowo szybko. Spróbujcie, warto! :DPrzepis zaczerpnęłam z książki kulinarnej: Jedno smaczne danie. :)(danie na 4 osoby)Składniki:2 łyżki
oliwy225 g
cebuli, obranej i posiekanej250 g twardych
jabłek, obranych i pokrojonych w plastry (bez gniazd nasiennych)1/2 płaskiej łyżeczki mielonego
imbiru1/2 płaskiej łyżeczki
kminku1/4 płaskiej łyżeczki
soliświeżo zmielony
pieprz czarny225 g
kasztanów mrożonych lub marynowanych115 g suszonych
śliwek, pokrojonych na ćwiartki115 g
suszonych moreli, pokrojonych na ćwiartki115 g mieszanki orzechowej (u mnie:
orzechy laskowe,
nerkowce,
migdały,
orzechy ziemne)30 g
nasion słonecznika30 g nasion dyni1
dynia o wadze około 1 kgPrzygotowanie:W dużym rondlu rozgrzać
oliwę i obsmażyć
cebulę, aż zmięknie. Dodać
jabłka i smażyć przez 3 minuty, następnie wsypać
imbir,
kminek,
sól, odrobinę
pieprzu i wszystko dobrze wymieszać. Obsmażyć dodane składniki przez kolejne 2 minuty, a
potem włożyć
kasztany,
śliwki,
morele, mieszankę
orzechów oraz
nasiona słonecznika i dyni. Całość dobrze wymieszać i zestawić z ognia.Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Przeciąć
dynię na pół wzdłuż osi, wybrać wszystkie pestki, a połówki dyni ułożyć w brytfannie, przecięta stroną do góry. Wypełnić połówki dyni
owocami i mieszaniną
orzechową, a następnie przykryć brytfannę folią.Piec w środkowej części piekarnika przez około 1,5h, do czasu aż
dynia będzie miękka w całej swojej
masie, a nadzienie wilgotne i przyrumienione. Najlepiej podawać na ciepło.
