Wykonanie
Bardzo lubię warzywne zupy kremy. Ta jest smaczna, rozgrzewająca, z lekkim posmakiem
słodyczy, a przy tym sycąca- nie trzeba jeść drugiego dania. I rzecz nie mniej istotna - niskokaloryczna. W dodatku bardzo ładnie się prezentuje. Czego chcieć więcej? Przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij".
Składniki:1 łyżka
oliwy z oliwek extra vergine1
cebula, drobno posiekana420 g obranych, słodkich
ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1,5 cm1 cm obranego korzenia
imbiru1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka mielonej
kolendry140 g kwaskowatych
jabłek, obranych, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi,pokrojonych w kostkę 1 , 5 cm
sól, świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Na patelni lub w dużym szerokim rondlu rozgrzej
oliwę i 5 minut delikatnie podsmażaj
cebulę aż zmięknie (ale się nie zrumieni).Dodaj słodkie
ziemniaki,
imbir,
kminek,
kolendrę i
jabłka.Zalej ok. 750 ml wrzącej
wody (tak, by
jabłka były całkowicie przykryte).Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20 minut, aż
ziemniaki zmiękną.Blenderem lub w robocie kuchennym zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku i podawaj.