Wykonanie
W tym roku u nas mało tradycyjnie na święta, jeśli chodzi o wytrawne potrawy. Niemniej jednak po raz pierwszy na
stole pojawił się mazurek, którego nigdy dotąd nie piekłam, ani nie robiła tego moja mama czy babcia. Zazwyczaj na
stole stały w domu serniki i makowiec, dużo mniej słodkie wypieki, ale tym razem, ze względu na lekkie odbiegnięcie od tradycji, na deser, po posiłku podaliśmy mazurka. Wiele pracy i wysiłku, ciasto bardzo skomplikowane i pracochłonne, ale raz do roku warte zachodu! :D Mazurek wersja orzechowa.Przepis pochodzi z książki "Jedno smaczne danie".Składniki:Ciasto:250 g
masła, schłodzonego i pokrojonego w drobną kostkę120 g
cukru pudru, przesianego1 opakowanie
cukru waniliowego400 g
mąki krupczatki, przesianej1
jajko4
żółtka50 g zmielonych
migdałów, bez łupinMasa orzechowa:200 g wyłuskanych
orzechów włoskich, zmielonych200 g
cukru pudru100 g
masła3
jajka,
żółtka oddzielone od
białek1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1/2 szklanki słodkiej
śmietanki 18 %1/2
laski wanilii25 ml
brandyPozostałe:słoik
dżemu morelowegopołówki
orzechów włoskich do dekoracjikandyzowana
skórka pomarańczowa do dekoracji5 łyżek
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Masło utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym i dodawanymi stopniowo
żółtkami. Gdy powstanie puszysty krem, wbić
jajko, wsypać
migdały i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Wsypać
mąkę, starannie wymieszać i przełożyć ciasto do miski. Wstawić pod przykryciem do lodówki na minimum godzinę.Przygotować teraz masę
orzechową. Wlać do rondla
śmietankę, wrzucić do niej przeciętą na pół
wanilię wraz z wydłubanymi ziarnami i zagotować. Wyłowić
wanilię, wsypać zmielone
orzechy. Podgrzewać masę na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie przywarła do dna rondelka. Gdyby zbyt mocno zgęstniała wlać jeszcze 2-3 łyżki
mleka. Kiedy na powierzchni masy zaczną pojawiać się bąbelki, dodać
masło, starannie wymieszać i wbijać po jednym
żółtka. Podgrzewać, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Odstawić z ognia.Z
białek ubić pianę, wsypywać stopniowo
cukier puder i ubijać tak długo, aż będzie sztywna i lśniąca. Wlać
sok cytrynowy, ubijać jeszcze przez chwilę.Do masy orzechowej włożyć pianę, ustawić rondelek na małym ogniu i - mieszając - zagotować (masa uniesie się w rondelku). Szybko zdjąć z ognia. Wlać
brandy, wymieszać i ostudzić.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć prostokątną blachę pergaminem do pieczenia. Na dnie równomiernie rozprowadzić ciasto wyjęte z lodówki. Piec 15-20 minut. Złociste, ale nie przyrumienione wyjąć i ostudzić.Smarować ciasto
dżemem morelowym, przykryć warstwą masy orzechowej. Wyrównać nożem powierzchnie. Z
soku z cytryny i
cukru pudru ukręcić
lukier. Rozsmarować na
masie orzechowej. Dekorować połówkami
orzechów i kandyzowaną
skórką pomarańczową. Przechowywać dobę w lodówce.