Wykonanie
Z racji tego, że w rowach i na łąkach pojawiła się właśnie
młoda pokrzywa, a ja znalazłam ciekawy przepis na przyrządzenie z niej zupy, postanowiłam spróbować swoich sił w kuchni. Wiele słyszałam na temat sałatek z pokrzywy, które robiła moja babcia i sama byłam ciekawa jej smaku. Wiem, że niektórzy traktują ją jak
szpinak, zapiekając z
masłem i
czosnkiem. Muszę przyznać, że faktycznie, po spróbowaniu pokrzywa ma bardzo podobny smak i gdyby mi ją podano nic nie mówiąc to pewnie bym się nie domyśliła. :PJaka jest zupa z pokrzywy? Wspaniała! Przypomina mi krem ze
szpinaku, choć ma w sobie trochę niecodzienny posmak. Jest delikatna, z lekką nutą
czosnku. Idealnie współgra z gotowanym
jajkiem i
śmietaną. Coś pysznego! Sądzę, że wiele
razy będę do niej wracać. Z pewnością polecam ten przepis. Jego przygotowanie jest
banalne, a macie okazję zaskoczyć znajomych bądź rodzinę czymś pysznym, a zarazem niecodziennym.Poniższy przepis zaczerpnęłam ze strony wielkiezarcie.pl od użytkownika izaa_a.Składniki:50 dag świeżo ściętych wierzchołków z
młodej pokrzywy2-3 ząbki
czosnku (ja dałam 3 duże)4 szklanki
wywaru z warzyw1 szklanka
mleka0,5 szklanki
śmietanyłyżka
masłałyżka
mąki3
jajapłaska łyżeczka świeżo startego
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
soliPrzyrządzenie:Pokrzywę bardzo dobrze opłukać pod kranem. Sparzyć wrzątkiem na sicie i pozostawić na chwilę do skapnięcia.Ząbki
czosnku obrać i drobno posiekać.W dużym rondlu podgrzać łyżkę
masła i wrzucić
czosnek.Sparzoną pokrzywę nie wyciskać z
wody. Liście brać garściami i przekroić kilka
razy. Wrzucać do rondla z
czosnkiem i mieszać nie dopuszczając do spalenia. Udusić pod przekryciem. Wyłączyć ogień i odstawić do lekkiego wystygnięcia.Wrzucić do miksera na koktajle i dolać pół szklanki
wywaru. Zmiksować na gładką masę. Przelać z powrotem do rondla. Dodać resztę
wywaru i
mleko. Zagotować.W szklance wymieszać
śmietanę,
mąkę i
przyprawy. Gdy zupa zacznie się gotować dodać
śmietanę i stale mieszać aż zupa zgęstnieje.W osobnym garnku ugotować
jajka na twardo (około 10-12 minut). Obrać ze skorupek. Ciepłą zupę wlewać do talerzy i podawać z
jajkiem. Można udekorować świeżymi wierzchołkami pokrzywy i
śmietaną.
Przepis poleca bo jest naprawdę pyszny i zdrowy. Zupa jest niesamowita i aż ciężko pomyśleć, że można ją przygotować z czegoś co rośnie praktycznie wszędzie i uznawane jest za chwast! Dla nie ten przepis to fantastyczny wynalazek. :D