Wykonanie

Ruszył
paprykowy sezon, a wraz z nim wiele pomysłów na przygotowanie tej pysznej, witaminowej bomby! I ja postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa końcówki lata i wraz z shinju - wzięłam udział w jej akcji kulinarnej "Paprykujemy 4".Poniżej zaproszenie do akcji:http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2013/09/paprykujemy-4-zaproszenie-do-akcji.htmlCzy wiecie że, w
papryce jest pięciokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie? Ponadto
czerwona papryka zawiera mnóstwo beta-karotenu, który jest odpowiedzialny za naszą skórę i wzrok.Na 6 porcji potrzebujemy:2 duże
czerwone papryki3
pomidoryok 400g
mięsa wieprzowo-wołowego2 duże
cebuleok 6 ząbków
czosnku3 marynowane
papryczki pepperonipłaską łyżeczkę
kminku2 płaskie łyżeczki
cukru trzcinowego1,5 łyżeczki
papryczki ostrejmakaron spaghettisól,
pieprz do smaku2 łyżki
oleju


Przygotowanie:Wszystkie warzywka myjemy.
Paprykę kroimy w większ ą kostkę bez przesadnej uwagi, gdyż będziemy j ą po lekkim podsmażeniu, miksować.
Pomidory obieramy ze skórki. W tym celu nacinamy
pomidory na całym obwodzie tak, jak na zdjęciu powyżej i zalewamy wrz
ątkiem. Po kilku minutach skórka odchodzi bardzo łatwo.Siekamy
cebulę (również będzie zmiksowana) oraz
czosnek.

Pokrojoną
cebulę podsmażamy na patelni razem z
papryką (aby były na tyle miękkie by zmiksowały się na gładką masę). W międzyczasie miksujemy
pomidory z
czosnkiem i wydrylowane z pesteczek 3 marynowane
papryczki pepperoni.Marynowane
papryczki pepperoni mam jeszcze z zeszłego roku. W tym roku z pewności ą odświeżę zapasy! Marynowane
papryki maj ą nieco łagodniejszy smak i ostrość. Dlatego też dodaję 3 papryczki bardziej dla smaku, niżeli dla ostrości. Jeżeli nie macie marynowanych dodajcie śwież ą
papryczkę chilli b ądź pepperoni.Do zmiksowanych
pomidorków dodajemy smażon ą
paprykę i miksujemy.

Mięso smażymy na patelni z odrobiną
soli i
mieszanką przypraw utartych w moździerzu:
kminek,
papryczka ostra,
cukier trzcinowy. Następnie dodajemy zmiksowane warzywa i całość doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu przez ok 15 minut.Podajemy z
makaronem spaghetti i startym
żółtym serkiem lub
parmezanem.

Smacznego:)Tags:
papryka,spaghetti,
paprykowe spaghetti,
makaron,
pomidory« poprz.nast. »Dodaj komentarz