ßßß Cookit - przepis na Paprykowe spaghetti

Paprykowe spaghetti

nazwa

Wykonanie

Ruszył paprykowy sezon, a wraz z nim wiele pomysłów na przygotowanie tej pysznej, witaminowej bomby! I ja postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa końcówki lata i wraz z shinju - wzięłam udział w jej akcji kulinarnej "Paprykujemy 4".
Poniżej zaproszenie do akcji:
http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2013/09/paprykujemy-4-zaproszenie-do-akcji.html
Czy wiecie że, w papryce jest pięciokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie? Ponadto czerwona papryka zawiera mnóstwo beta-karotenu, który jest odpowiedzialny za naszą skórę i wzrok.
Na 6 porcji potrzebujemy:
2 duże czerwone papryki
3 pomidory
ok 400g mięsa wieprzowo-wołowego
2 duże cebule
ok 6 ząbków czosnku
3 marynowane papryczki pepperoni
płaską łyżeczkę kminku
2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki papryczki ostrej
makaron spaghetti
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie warzywka myjemy. Paprykę kroimy w większ ą kostkę bez przesadnej uwagi, gdyż będziemy j ą po lekkim podsmażeniu, miksować.
Pomidory obieramy ze skórki. W tym celu nacinamy pomidory na całym obwodzie tak, jak na zdjęciu powyżej i zalewamy wrz ątkiem. Po kilku minutach skórka odchodzi bardzo łatwo.
Siekamy cebulę (również będzie zmiksowana) oraz czosnek.
Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni razem z papryką (aby były na tyle miękkie by zmiksowały się na gładką masę). W międzyczasie miksujemy pomidory z czosnkiem i wydrylowane z pesteczek 3 marynowane papryczki pepperoni.
Marynowane papryczki pepperoni mam jeszcze z zeszłego roku. W tym roku z pewności ą odświeżę zapasy! Marynowane papryki maj ą nieco łagodniejszy smak i ostrość. Dlatego też dodaję 3 papryczki bardziej dla smaku, niżeli dla ostrości. Jeżeli nie macie marynowanych dodajcie śwież ą papryczkę chilli b ądź pepperoni.
Do zmiksowanych pomidorków dodajemy smażon ą paprykę i miksujemy.
Mięso smażymy na patelni z odrobiną soli i mieszanką przypraw utartych w moździerzu: kminek, papryczka ostra, cukier trzcinowy. Następnie dodajemy zmiksowane warzywa i całość doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu przez ok 15 minut.
Podajemy z makaronem spaghetti i startym żółtym serkiem lub parmezanem.
Smacznego:)
Tags: papryka,spaghetti,paprykowe spaghetti,makaron,pomidory
« poprz.
nast. »
Dodaj komentarz
Źródło:http://krewetka.info/pastaa/39-paprykowe-spaghetti