< Świątecznie przed domemŚwiąteczne Jelonki >Krem porowySkładniki dla 6 osób:4 duże ładne pory6 średnich ziemniaków2 średnie cebule500 ml śmietany tłustej 30-38%250 ml bulionu z kurysól,pieprz, papryka słodka lub pikantnaewent. 1 ząbek czosnku oraz parmezan do posypania na wierzchu.Wykonanie:pory oczyścić i użyć tylko ich białe części, pokroic w talarki.Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę.Cebulę kroimy w kostkę, nie musi być drobna.Do garnka wlewamy troszkę oliwy i przysmażamy cebulę,oraz wyciśnięty ząbek czosnku, dodajemy resztę składników.Zalewamy bulionem, gotujemy 15 min.Dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu aż warzywa a głównie ziemniaki będą już miękkie. Doprawiamy przyprawami i blendujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Jeśli krem będzie dla nas za gęsty dolewamy nieco bulionu lub wrzątku.Podajemy z gorącą czosnkowąbagietką.Smacznego !About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Świątecznie przed domemŚwiąteczne Jelonki >