ßßß Cookit - przepis na BISZKOPTY PEŁNOZIARNISTE

BISZKOPTY PEŁNOZIARNISTE

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zagadka :)
Co jest:
kruche i pyszne,
łatwe i szybkie do zrobienia,
wszechstronne, i najważniejsze – zdrowe, bo z błonnikiem?
Oczywiście pełnoziarniste biszkopty, które Wam dzisiaj polecam :)
Przepis pochodzi z książki napisanej specjalnie dla osób chorych na cukrzycę przez dwie dyplomowane dietetyczki, Britta Macho i Tina Schlag, pt. „Wypieki dla diabetyków”.
Uwaga:)
Biszkopty upiekłam dokładnie tak jak podano w książce, czyli z… cukrem.
Oto co Autorki piszą na ten temat: „W przepisach zawartych w książce zrezygnowałyśmy z użycia słodzików i zamienników cukru. Sądzimy bowiem, że intensywność odczuwania słodkiego smaku można wyćwiczyć. Oczywiście, do naszych potraw można dodać substancje słodzące – stanowią one alternatywę dla cukru. Radzimy jednak na początek wypróbować przepisy w postaci czystej, bez dosładzania: gwarantujemy przyjemne niespodzianki!”
Rzeczywiście smak biszkoptów – to przyjemna niespodzianka!
Gorąco Wam polecam zarówno jako dodatek do porannej kawy, herbaty na podwieczorek czy deseru na bazie jogurtu :)
Składniki: 10-15 sztuk
1 średnie jajko
1 czubata łyżka (10 g) cukru pudru
2 czubate łyżki (20 g) mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
papier do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i esencję waniliową i delikatnie wymieszać. Przełożyć do torebki foliowej, nożyczkami odciąć róg i wyciskać paseczki ciasta (około 8 cm) na przygotowaną wcześniej blachę.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 5-10 minut, do czasu aż brzegi biszkopcików zaczną się rumienić . Piekarnik wyłączyć, a ciasteczka pozostawić wewnątrz na 5 minut. Wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/02/11/biszkopty-pelnoziarniste