Wykonanie
Dzisiaj zagadka :)Co jest:kruche i pyszne,łatwe i szybkie do zrobienia,wszechstronne, i najważniejsze – zdrowe, bo z błonnikiem?Oczywiście pełnoziarniste
biszkopty, które Wam dzisiaj polecam :)Przepis pochodzi z książki napisanej specjalnie dla osób chorych na cukrzycę przez dwie dyplomowane dietetyczki, Britta Macho i
Tina Schlag, pt. „Wypieki dla diabetyków”.
Uwaga:)
Biszkopty upiekłam dokładnie tak jak podano w książce, czyli z…
cukrem.Oto co Autorki piszą na ten temat: „W przepisach zawartych w książce zrezygnowałyśmy z użycia słodzików i zamienników
cukru. Sądzimy bowiem, że intensywność odczuwania słodkiego smaku można wyćwiczyć. Oczywiście, do naszych potraw można dodać substancje słodzące – stanowią one alternatywę dla
cukru. Radzimy jednak na początek wypróbować przepisy w postaci czystej, bez dosładzania: gwarantujemy przyjemne niespodzianki!”Rzeczywiście smak
biszkoptów – to przyjemna niespodzianka!Gorąco Wam polecam zarówno jako dodatek do porannej
kawy,
herbaty na podwieczorek czy deseru na bazie
jogurtu :)
Składniki: 10-15 sztuk1 średnie
jajko1 czubata łyżka (10 g)
cukru pudru2 czubate łyżki (20 g)
mąki pełnoziarnistej1/2 łyżeczki esencji waniliowejpapier do pieczenia
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajko ubić z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać
mąkę i esencję
waniliową i delikatnie wymieszać. Przełożyć do
torebki foliowej, nożyczkami odciąć róg i wyciskać paseczki ciasta (około 8 cm) na przygotowaną wcześniej blachę.Wstawić do gorącego piekarnika i piec 5-10 minut, do czasu aż brzegi biszkopcików zaczną się rumienić . Piekarnik wyłączyć, a
ciasteczka pozostawić wewnątrz na 5 minut. Wyjąć i studzić na kratce.Smacznego :)