ßßß
Stifado to grecki gulasz wołowy z dużą ilością cebuli oraz odrobiną… cynamonu.Połączenie tylko na pierwszy rzut oka ryzykowne… Zapewniam, że efekt końcowy był przepyszny :)Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”.Składniki:50 dag wołowiny na gulasz1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina1 puszka pomidorów bez skóry (wraz z sokiem)2 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki cynamonu3-4 goździki (opcjonalnie; zgodnie z sugestią jednej z Czytelniczek)1/2 łyżeczki oreganosól i pieprz do smakuoliwaświeże oregano do dekoracji
Wykonanie :Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Smażyć partiami na rozgrzanej oliwie aż do przyrumienienia. Przełożyć do garnka, wlać wino oraz dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.W tym czasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i smażyć posiekaną w piórka cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem, aż do czasu gdy będą miękkie i szkliste. Dodać do mięsa. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem, gożdzikami i oregano. Dusić około półtorej godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. (Uwaga: Mięso w czasie duszenia powinno być całe zanurzone w mieszance wina i soku. Jeśli płynu jest zbyt mało, należy go uzupełnić gorącą wodą.)Przed podaniem posypać posiekanym świeżym oregano.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUZapiekany bakłażan czyli sposób na zagospodarowanie okrawków oraz
błyskawiczne steki z kurczaka .