Wykonanie
Przede wszystkim, to „nie taki diabeł straszny, jak go malują” :)To były pierwsze suflety jakie w życiu zrobiłam!Wyszły absolutnie fenomenalnie!Smaczne i urodziwe. Wprost rozpływają się w ustach :)Jest to na pewno dużą zasługą wspaniałego przepisu, który znalazłam na blogu
Majki .Bardzo gorąco Wam polecam!Jest to cudowny i łatwy deser do przygotowania w stosunkowo szybkim czasie :)Składniki na 5 porcji:250 g
chudego twarożku (dałam
serek ricotta)1-2 szklanki
malin1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny3
jajka3 łyżki fruktozy/cukru brzozowego1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soli5 małych kokilek1 łyżeczka
masła do wysmarowania kokilek1-2 łyżeczki fruktozy w pudrze (lub po prostu fruktozy) do wysypania foremek w środkuduże naczynie-wanienka do pieczenia w kąpieli
wodnejWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rozbić
jajka, oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka wymieszać razem z
twarożkiem, 2 łyżkami fruktozy,
skórką cytrynową,
mąką pszenną i ziemniaczaną. Do
białek dodać szczyptę
soli i pozostałą 1 łyżkę
cukru, ubić na sztywno. Ubitą pianę z
białek dodać do masy, delikatnie wymieszać.5 małych kokilek posmarować lekko
masłem, wysypać fruktozą. Do każdej nałożyć po łyżce masy serowej, a następnie po 4-6 malinek. Resztę masy serowej rozłożyć równomiernie do wszystkich kokilek, tak aby pokryła
owoce.Kokilki wstawić do dużego żaroodpornego naczynia-wanienki, wlać do niego gorącą
wodę do połowy wysokości foremek. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W CZASIE PIECZENIA!!!Uwaga:)Tutaj
pisałam więcej na temat pieczenia w kąpieli
wodnej. Jeśli jeszcze nie korzystaliście z tej metody, to zachęcam do przeczytania.Zapiekać suflety w kąpieli
wodnej przez ok. 20-23 min. Podawać zaraz po upieczeniu, udekorowane świeżymi
malinami i
miętą.Smacznego:)