Wykonanie
Ręka do góry kto nie lubi pierogów z
jagodam i ?Nie widzę żadnej ;-) Wszyscy lubią je jeść...gorzej z ich robieniem.Robiąc dziś zakupy, zobaczyłam
jagody i od razu pomyślałam,że mam na nie wielką ochotę. i już ich nie ma...zostały tylko zdjęcia ;-)CIASTO:0,5 kg.
mąki pszennejłyżka
masłagorąca
woda około 1 szklankiszczypta
soliPrzepis,wykonanie i zdjęcia na ciasto znajdziecie w linku dopierogów ruskich.
Ciasto zagniotłam, rozwałkowałam i wycinałam (szklanką) kółeczka.
Jagody przebrałam, umyłam, osuszyłam, i posłodziłam.No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca.Nakładanie i zlepianie. Można ulepić część pierogów z
malinami - są pyszne.
Ufff...
Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi do posolonego wrzątku z dodatkiem łyżki
oliwy i po wypłynięciu odczekałam około dwóch minut i wykładałam je na talerz.Polałam
śmietanką i posypałam pozostałymi
jagodami.Uwierzcie to był najlepszy obiad jaki ostatnio
jadłam.Tak mi się spodobało robienie pierogów,że postanowiłam zrobić niebawem je z
serem.Pokażę zdjęcia obiecuję;-)Zrobiłam i pokazujępierogi z
serem i
malinamiI wiecie co? Nie taki diabeł straszny... spróbujcie polepić.Smacznego!