Wykonanie
Składniki:- 500g
mąki pszennej- 20g świeżych
drożdży- 250g
sera typu
ricotta- 1
jajko- 100g miękkiego
masła- 25g cukru+1 łyżeczka- 1,5 łyżeczki
soli- 120g
wody- 1 łyżka posiekanego
koperku-
olej do smarowaniaSposób przygotowania:1. W garnuszku mieszamy
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżką
wody, odstawiamy na kilka minut, aż
drożdże zaczną pracować.2. W misce mieszamy
mąkę z
cukrem i
solą, dodajemy
ricottę,
jajko,
drożdże,
wodę oraz
masło pokrojone w kostkę, ciasto dokładnie wyrabiamy ręką przez kilka minut.3. Do ciasta dodajemy
koperek, zagniatamy, aż zostanie równomiernie rozłożony, formujemy kulkę.4. Miskę smarujemy
olejem, wkładamy ciasto i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.5. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do średniej keksówki lub kwadratowej formy, ciasto smarujemy
olejem i odstawiamy na 30 min., by trochę podrosło. Po tym czasie nacinamy
chleb krzyżem.6. Do piekarnika wkładamy naczynię z
wodą i nagrzewamy go do 200 stopni. Następnie wyciągamy naczynie i wkładamy formę z
ciastem. Pieczemy ok. 45min., gotowy wyciągamy z formy i studzimy na kratce.Inspiracja: delicioustitbits