ßßß
Drożdżowe racuszki z mąki razowej są wspaniałym daniem na weekendowe śniadanie.Jeśli do tego dodamy gorące jabłka uduszone z dodatkiem rodzynek i fig to możemy śmiało powiedzieć, że będzie to prawdziwie królewskie śniadanie ;)Składniki: (na około 15 racuszków)150 g mąki razowej (orkiszowa lub pszenna)50 g mąki pszennej (lub orkiszowej)około 2/3 szklanki mleka1 duże jajko (lub 2 małe)1 łyżka fruktozy20 g drożdżyszczypta solioliwa lub margaryna do smażenia2 duże jabłka (u mnie Ligol)1 łyżka rodzynek3-4 suszone figi – bardzo drobno posiekane1/4 łyżeczki cynamonu1-2 łyżki syropu z agawy/fruktozy/cukru brzozowego – opcjonalnie
Wykonanie:Mleko lekko podgrzać. Drożdże utrzeć z fruktozą aż się rozpuszczą. Zrobić zaczyn dodając do drożdży 1 łyżkę mąki oraz połowę porcji mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Uwaga:Jajka na ogół trzymamy w lodówce… Dodając je do drożdżowych wypieków powinny one być w temperaturze pokojowej. Ja oczywiście zapominam wyjąć jajko odpowiednio wcześnie aby ogrzało się do temperatury pokojowej… W związku z tym mam na to swój „patent”. Zawsze na początku trzeba przygotować zaczyn (tak jak wyżej). Połowę podgrzanego mleka wykorzystuje się do zaczynu, a do tej drugiej połowy ja wrzucam rozbite jajko. Zanim zaczyn urośnie jajko zdąży się ogrzać :)Mąki wymieszać, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, mleko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być konsystencji bardzo gęstej śmietany. (Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody lub mleka.)Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wrzucić do garnka i dusić na średnim ogniu aż puszczą sok i zmiękną. (Trwa to około 15-20 minut. Jeśli jabłka nie puszczą soku trzeba dodać 2-3 łyżki wody.) W połowie duszenia dodać rodzynki, pokrojone drobno figi oraz cynamon.Na koniec dosłodzić do smaku syropem z agawy/fruktozą/cukrem brzozowym. (U mnie nie było to potrzebne, bowiem rodzynki i figi zawierały wystarczającą ilość naturalnych substancji słodzących.)Racuszki smażyć na minimalnej ilości tłuszczu (oliwa lub margaryna) na rozgrzanej, teflonowej patelni, przykrytej przykrywką. Usmażone odkładać do głębokiego naczynia i trzymać przykryte aby nie wystygły (można także trzymać je w piekarniku rozgrzanym do 50-60 stopni).Podawać z gorącymi duszonymi jabłkami.Smacznego:)