ßßß
Wspaniałe, chrupiące pierniczki! Smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia!Bardzo podobne do pierniczków Pepparkakor Anna’s, które można kupić m.in. w IKEA.Przepis znalazłam tutaj i od razu mi się spodobał! Miałam co prawda takie same obawy jak Autorka, co do wykorzystania mąki żytniej, ale okazały się one bezpodstawne.Cukier i miód z przepisu zastąpiłam oczywiście fruktozą i syropem z agawy.Uwaga:)Ciasto z tego przepisu jest fantastycznie „plastyczne”! Wprost idealne jeśli chcemy piec pierniczki z dziećmi. Ja w ogóle nie musiałam go podsypywać mąką w czasie wałkowania i dzięki temu można je było wykorzystać do ostatniego „okruszka”!Próbowałam także zrobić „zdrowy” lukier… „Poległam na polu bitwy”! Lukier zrobiony z białka i fruktozy wyglądał i smakował bardzo dobrze, nieźle się nim ozdabiało pierniczki, ale… niestety nie zechciał zaschnąć… Tak więc radzę pozostawić pierniczki bez dekoracji, będzie podwójna korzyść: mniej kalorii i mniej pracy ;)Z podanej poniżej ilości wychodzi około 50 sztuk średniej wielkości pierniczków (3 pełne blachy z piekarnika).Składniki suche:150 g mąki żytniej (chlebowej typ 720)100 g mąki żytniej razowej100 g mąki pszennej razowej (użyłam mąki typu 1850)1 łyżeczka sody oczyszczonej2-3 łyżeczki przyprawy do pierników (Autorka używała mieszanki cynamonu, mielonych goździków i imbiru)1/4 łyżeczki kawy instant – aby pierniczki były ciemniejsze (opcjonalnie)szczypta soliSkładniki mokre:1 jajko75 g fruktozy lub cukru brzozowego (lub 100 g – jeśli mają być bardziej słodkie)4 pełne łyżki syropu z agawy100 g masłaDo posmarowania:2 łyżki mlekaWykonanie:Mąki przesiać do miski, dodać resztę składników suchych. Masło stopić razem z fruktozą i syropem z agawy. Wystudzone dodać wraz z jajkiem do wymieszanych suchych składników. Zagnieść ciasto.Rozwałkować na około 1/2 cm, jeśli będzie to konieczne lekko podsypując mąką. Wykroić pierniczki, posmarować mlekiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 11-14 minut. Jak zaczną się lekko złocić od spodu, są gotowe.Wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować lub pozostawić bez dekoracji.Smacznego:)