ßßß Cookit - przepis na PIERNICZKI ŻYTNIO RAZOWE

PIERNICZKI ŻYTNIO RAZOWE

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe, chrupiące pierniczki! Smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia!
Bardzo podobne do pierniczków Pepparkakor Anna’s, które można kupić m.in. w IKEA.
Przepis znalazłam tutaj i od razu mi się spodobał! Miałam co prawda takie same obawy jak Autorka, co do wykorzystania mąki żytniej, ale okazały się one bezpodstawne.
Cukier i miód z przepisu zastąpiłam oczywiście fruktozą i syropem z agawy.
Uwaga:)
Ciasto z tego przepisu jest fantastycznie „plastyczne”! Wprost idealne jeśli chcemy piec pierniczki z dziećmi. Ja w ogóle nie musiałam go podsypywać mąką w czasie wałkowania i dzięki temu można je było wykorzystać do ostatniego „okruszka”!
Próbowałam także zrobić „zdrowy” lukier… „Poległam na polu bitwy”! Lukier zrobiony z białka i fruktozy wyglądał i smakował bardzo dobrze, nieźle się nim ozdabiało pierniczki, ale… niestety nie zechciał zaschnąć… Tak więc radzę pozostawić pierniczki bez dekoracji, będzie podwójna korzyść: mniej kalorii i mniej pracy ;)
Z podanej poniżej ilości wychodzi około 50 sztuk średniej wielkości pierniczków (3 pełne blachy z piekarnika).
Składniki suche:
150 g mąki żytniej (chlebowej typ 720)
100 g mąki żytniej razowej
100 g mąki pszennej razowej (użyłam mąki typu 1850)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżeczki przyprawy do pierników (Autorka używała mieszanki cynamonu, mielonych goździków i imbiru)
1/4 łyżeczki kawy instant – aby pierniczki były ciemniejsze (opcjonalnie)
szczypta soli
Składniki mokre:
1 jajko
75 g fruktozy lub cukru brzozowego (lub 100 g – jeśli mają być bardziej słodkie)
4 pełne łyżki syropu z agawy
100 g masła
Do posmarowania:
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Mąki przesiać do miski, dodać resztę składników suchych. Masło stopić razem z fruktozą i syropem z agawy. Wystudzone dodać wraz z jajkiem do wymieszanych suchych składników. Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na około 1/2 cm, jeśli będzie to konieczne lekko podsypując mąką. Wykroić pierniczki, posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 11-14 minut. Jak zaczną się lekko złocić od spodu, są gotowe.
Wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować lub pozostawić bez dekoracji.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/27/pierniczki-zytnio-razowe