Wykonanie
Wspaniałe, chrupiące pierniczki! Smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia!Bardzo podobne do pierniczków Pepparkakor Anna’s, które można kupić m.in. w IKEA.Przepis znalazłam tutaj i od razu mi się spodobał! Miałam co prawda takie same obawy jak Autorka, co do wykorzystania
mąki żytniej, ale okazały się one bezpodstawne.
Cukier i
miód z przepisu zastąpiłam oczywiście fruktozą i
syropem z agawy.Uwaga:)Ciasto z tego przepisu jest fantastycznie „plastyczne”! Wprost idealne jeśli chcemy piec pierniczki z dziećmi. Ja w ogóle nie musiałam go podsypywać
mąką w czasie wałkowania i dzięki temu można je było wykorzystać do ostatniego „okruszka”!Próbowałam także zrobić „zdrowy”
lukier… „Poległam na
polu bitwy”!
Lukier zrobiony z
białka i fruktozy wyglądał i smakował bardzo dobrze, nieźle się nim ozdabiało pierniczki, ale… niestety nie zechciał zaschnąć… Tak więc radzę pozostawić pierniczki bez dekoracji, będzie podwójna korzyść: mniej kalorii i mniej pracy ;)Z podanej poniżej ilości wychodzi około 50 sztuk średniej wielkości pierniczków (3 pełne blachy z piekarnika).Składniki suche:150 g
mąki żytniej (chlebowej typ 720)100 g
mąki żytniej razowej100 g
mąki pszennej razowej (użyłam
mąki typu 1850)1 łyżeczka
sody oczyszczonej2-3 łyżeczki
przyprawy do pierników (Autorka używała mieszanki
cynamonu, mielonych
goździków i
imbiru)1/4 łyżeczki
kawy instant – aby pierniczki były ciemniejsze (opcjonalnie)szczypta
soliSkładniki mokre:1
jajko75 g fruktozy lub
cukru brzozowego (lub 100 g – jeśli mają być bardziej słodkie)4 pełne łyżki
syropu z agawy100 g
masłaDo posmarowania:2 łyżki
mlekaWykonanie:
Mąki przesiać do miski, dodać resztę składników suchych.
Masło stopić razem z fruktozą i
syropem z agawy. Wystudzone dodać wraz z
jajkiem do wymieszanych suchych składników. Zagnieść ciasto.Rozwałkować na około 1/2 cm, jeśli będzie to konieczne lekko podsypując
mąką. Wykroić pierniczki, posmarować
mlekiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 11-14 minut. Jak zaczną się lekko złocić od
spodu, są gotowe.Wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować lub pozostawić bez dekoracji.Smacznego:)