Tatar z polędwicy wołowej to prawdziwa klasyka kuchni!Uwaga:)Część tatara można wykorzystać na obiado-kolację. Podaję go wtedy jako „hamburgera”. Formuję okrągły, dość gruby placuszek i smażę go bez tłuszczu na teflonowej patelni (najlepiej grillowej). Podaję z krążkami smażonej cukinii oraz świeżym pomidorem:) To jeden z moich sposobów na ograniczenie czasu spędzanego w kuchni… (Dokładny przepis i zdjęcia wkrótce:)Składniki (3-4 porcje)1/2 kg mielonej polędwicy wołowej1-2 łyżki oleju1 żółtko (opcjonalnie)kilka kropli Sosu Worcestershire (może też być przyprawaMaggi)1/2 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta chilli (opcjonalnie)sól i pieprz do smaku2 obrane ogórki konserwowe (lub kiszone)1 średnia cebula3 łyżki marynowanych kurek (lub innych grzybków)Wykonanie:Mięso wymieszać dokładnie z: olejem i żółtkiem. Doprawić: sosem Worcestershire, słodką papryką, chilli, solą i pieprzem.Uformować w „kulę” i ułożyć na półmisku. Dookoła rozłożyć posiekane: ogórki, cebulę oraz grzybki.(Uwaga: dodatkowo można podać posiekaną paprykę konserwową lub/i kapary)Smacznego:)W moim rodzinnym domu tatar był zawsze najważniejszą przystawką na wszystkich przyjęciach imieninowych. Moja Mama do dzisiaj podaje go tak: