ßßß Cookit - przepis na TATAR WOŁOWY (BEFSZTYK TATARSKI)

TATAR WOŁOWY (BEFSZTYK TATARSKI)

nazwa

Wykonanie

Tatar z polędwicy wołowej to prawdziwa klasyka kuchni!
Uwaga:)
Część tatara można wykorzystać na obiado-kolację. Podaję go wtedy jako „hamburgera”. Formuję okrągły, dość gruby placuszek i smażę go bez tłuszczu na teflonowej patelni (najlepiej grillowej). Podaję z krążkami smażonej cukinii oraz świeżym pomidorem:) To jeden z moich sposobów na ograniczenie czasu spędzanego w kuchni… (Dokładny przepis i zdjęcia wkrótce:)
Składniki (3-4 porcje)
1/2 kg mielonej polędwicy wołowej
1-2 łyżki oleju
1 żółtko (opcjonalnie)
kilka kropli Sosu Worcestershire (może też być przyprawa Maggi)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
2 obrane ogórki konserwowe (lub kiszone)
1 średnia cebula
3 łyżki marynowanych kurek (lub innych grzybków)
Wykonanie:
Mięso wymieszać dokładnie z: olejem i żółtkiem. Doprawić: sosem Worcestershire, słodką papryką, chilli, solą i pieprzem.
Uformować w „kulę” i ułożyć na półmisku. Dookoła rozłożyć posiekane: ogórki, cebulę oraz grzybki.
(Uwaga: dodatkowo można podać posiekaną paprykę konserwową lub/i kapary)
Smacznego:)
W moim rodzinnym domu tatar był zawsze najważniejszą przystawką na wszystkich przyjęciach imieninowych. Moja Mama do dzisiaj podaje go tak:
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/02/tatar-wolowy