Tatar z polędwicy wołowej to prawdziwa klasyka kuchni! Uwaga:) Część tatara można wykorzystać na obiado-kolację. Podaję go wtedy jako „hamburgera”. Formuję okrągły, dość gruby placuszek i smażę go bez tłuszczu na teflonowej patelni (najlepiej grillowej). Podaję z krążkami smażonej cukinii oraz świeżym pomidorem:) To jeden z moich sposobów na ograniczenie czasu spędzanego w kuchni… (Dokładny przepis i zdjęcia wkrótce:) Składniki (3-4 porcje) 1/2 kg mielonej polędwicy wołowej 1-2 łyżki oleju 1 żółtko (opcjonalnie) kilka kropli Sosu Worcestershire (może też być przyprawaMaggi) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 2 obrane ogórki konserwowe (lub kiszone) 1 średnia cebula 3 łyżki marynowanych kurek (lub innych grzybków) Wykonanie: Mięso wymieszać dokładnie z: olejem i żółtkiem. Doprawić: sosem Worcestershire, słodką papryką, chilli, solą i pieprzem. Uformować w „kulę” i ułożyć na półmisku. Dookoła rozłożyć posiekane: ogórki, cebulę oraz grzybki. (Uwaga: dodatkowo można podać posiekaną paprykę konserwową lub/i kapary) Smacznego:) W moim rodzinnym domu tatar był zawsze najważniejszą przystawką na wszystkich przyjęciach imieninowych. Moja Mama do dzisiaj podaje go tak: