Wykonanie
W moim domu specjalistą od tatara jest mój osobisty mąż. Zawsze to on go przygotowuje, ale na szczęście dzieli się nim ze mną i zajadamy ze smakiem. Wykonanie jest bardzo proste, trzeba tylko uważać przy zakupie
mięsa.
Mięso musi być obowiązkowo najlepszej jakości, chude, miękkie i świeże.
Jajka uprzednio sparzone. Polecam :)Składniki ( na dwie porcje )-
polędwica wołowa na tatara 25 dkg- dwa malutkie
ogórki konserwowe z
papryczką chili- pół
papryczki chili konserwowej- mała
cebulka-
oliwa z oliwek,
sos sojowy-
sól,
pieprz,
papryka mielona- 2
żółtkaWykonanie.
Polędwice drobno siekamy, polewamy łyżką
oliwy z oliwek, kilkoma kroplami
sosu sojowego, doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy dość długo widelcem do połączenia smaków.
Cebulę,
ogórki i papryczke kroimy w drobniutka kosteczkę i dodajemy do
mięsa. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinkę.Po tym czasie
mięso formujemy przy pomocy widelca w szersze
kopki, w kopkach robimy wgłębienie i wbijamy
żółtko. Na koniec
żółtko można posolić i posypać mieloną
papryką.Smacznego :)