Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ostatnio, co na pewno zauważyliście, zainteresowała mnie kuchnia wegańska. Uwielbiam zdrowe jedzenie,
kóre nie jest pretensjonalne, a smakiem nie ustępuje temu z najlepszej
śniadaniowej restauracji. Warto nadmienić, że świadome odżywianie jest ważym czynnikiem wspomagającym nasze ciało, dającym nam energię i piękny wygląd. Dziś chciałam Was zachęcić do zmiany tradycyjnego
puddingu ryżowego na wersję przygotowywaną na
mleku sojowym z rozgrzewającą
wanilią i musem
truskawkowo rabarbarowym, coś pysznego na zdrowe i lekkie śniadanie.
Przygotujcie sobie dziś coś lekkiegoSkładniki:4 porcje:
ryż:1l
mleka sojowego niesłodzonego200 g
ryżu brązowego1/2
laski waniliiksylitol,
syrop z
buraków lub pasta z
daktyli – jeśli macie ochotę na słodsze daniemus:300 g
truskawek1 łodyga
rabarbaru3 łyżki
ksylitolu (lub pasty z
daktyli)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej, lub kukurydziane
Przygotowanie:
Ryż zalać
mlekiem sojowym. Dodać przekrojoną na pół
wanilię i gotować do miękkości, pod przykryciem, mieszając aż wchonie cały płyn. Pod koniec gotowania dosłodzić do smaku,
ksylitolem lub pastą z
daktyli.W tym czasie przygotować
warzywa i owoce.
Truskawki umyć i oczyścić po czym przekroić na połowy.
Rabarbar obrać z włókien i pokroić w kostkę.Przełożyć je do garnka, zasypać
cukrem brzozowym i przesmażyć przez 10 minut. Gdy puszczą sok, lekko je zmiksować blenderem ręcznym, tak aby pozostały kawałki
owoców.
Mąkę rozrobić w odrobinie
wody i wlać ją do musu.Mus podawać na
ryżu lub samodzielnie do
pieczywa,
musli lub deserów
owocowych.Powiązane notki:„Indyjska”
kasza manna czyli nuty orientu na śniadaniePełnoziarniste naleśniki z musem z dyniDeser z pieczonej dyni – z
kardamonem i melasąDeser
rabarbarowy – przepis na śniadanieMannianka – owsianka z
kaszą manną i
syropem