ßßß
Przygotujcie sobie dziś coś lekkiegoSkładniki:4 porcje:ryż:1l mleka sojowego niesłodzonego200 g ryżu brązowego1/2 laski waniliiksylitol, syrop z buraków lub pasta z daktyli – jeśli macie ochotę na słodsze daniemus:300 g truskawek1 łodyga rabarbaru3 łyżki ksylitolu (lub pasty z daktyli)1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, lub kukurydziane
Przygotowanie:Ryż zalać mlekiem sojowym. Dodać przekrojoną na pół wanilię i gotować do miękkości, pod przykryciem, mieszając aż wchonie cały płyn. Pod koniec gotowania dosłodzić do smaku, ksylitolem lub pastą z daktyli.W tym czasie przygotować warzywa i owoce. Truskawki umyć i oczyścić po czym przekroić na połowy. Rabarbar obrać z włókien i pokroić w kostkę.Przełożyć je do garnka, zasypać cukrem brzozowym i przesmażyć przez 10 minut. Gdy puszczą sok, lekko je zmiksować blenderem ręcznym, tak aby pozostały kawałki owoców. Mąkę rozrobić w odrobinie wody i wlać ją do musu.Mus podawać na ryżu lub samodzielnie do pieczywa, musli lub deserów owocowych.Powiązane notki:„Indyjska” kasza manna czyli nuty orientu na śniadaniePełnoziarniste naleśniki z musem z dyniDeser z pieczonej dyni – z kardamonem i melasąDeser rabarbarowy – przepis na śniadanieMannianka – owsianka z kaszą manną i syropem