Wykonanie
Pierwszy
pudding, który robiłam nie wyszedł tak jak powinien, dlatego że użyłam złego
ryżu. Jednak tym razem, gdy kupiłam odpowiedni gatunek- arborio, ponownie przygotowałam deserek i smakuje on zupełnie inaczej.
Pudding jest aksamitny, intensywnie
waniliowy, słodki- po prostu idealny.Drugą część deseru stanowi mus
rabarbarowy, który w przeciwieństwie do dolnej warstwy, jest kwaśny. Zatem jeśli wolicie nieco słodsze smaki, możecie dodać do kremu więcej słodzidła, albo na górę dorzucić jeszcze trochę
truskawek.Składniki na 4 porcje:
pudding ryżowy:100g
ryżu arborio1l
mleka4 łyżeczki cukru/
ksylitolulaska waniliimus:450g
rabarbaru4 łyżeczki cukru/
ksylitolu+
truskawki do ozdobienia deseru
pudding:Do garnka wsypujemy
ryż, wlewamy
mleko, dodajemy
cukier, ziarenka z
laski wanilii i skórkę, którą wyjmiemy pod koniec.
Pudding gotujemy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.mus:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze fragmenty. Wrzucamy go do garnka, zalewamy małą ilością
wody, dodajemy
cukier.
Rabarbar gotujemy przez kilkanaście minut, aż zmięknie.Po tym czasie blendujemy go na gładki mus.wykonanie:Do naczynek wkładamy
pudding, na niego mus
rabarbarowy. Gdy deser ostygnie wstawiamy go do lodówki na co najmniej godzinę.Przed podaniem układamy na nim
truskawki.Smacznego:)