ßßß Cookit - przepis na Pudding ryżowy z musem rabarbarowym

Pudding ryżowy z musem rabarbarowym

nazwa

Wykonanie

Pierwszy pudding, który robiłam nie wyszedł tak jak powinien, dlatego że użyłam złego ryżu. Jednak tym razem, gdy kupiłam odpowiedni gatunek- arborio, ponownie przygotowałam deserek i smakuje on zupełnie inaczej. Pudding jest aksamitny, intensywnie waniliowy, słodki- po prostu idealny.
Drugą część deseru stanowi mus rabarbarowy, który w przeciwieństwie do dolnej warstwy, jest kwaśny. Zatem jeśli wolicie nieco słodsze smaki, możecie dodać do kremu więcej słodzidła, albo na górę dorzucić jeszcze trochę truskawek.
Składniki na 4 porcje:
pudding ryżowy:
100g ryżu arborio
1l mleka
4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
laska wanilii
mus:
450g rabarbaru
4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
+ truskawki do ozdobienia deseru
pudding:
Do garnka wsypujemy ryż, wlewamy mleko, dodajemy cukier, ziarenka z laski wanilii i skórkę, którą wyjmiemy pod koniec. Pudding gotujemy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając.
mus:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze fragmenty. Wrzucamy go do garnka, zalewamy małą ilością wody, dodajemy cukier. Rabarbar gotujemy przez kilkanaście minut, aż zmięknie.
Po tym czasie blendujemy go na gładki mus.
wykonanie:
Do naczynek wkładamy pudding, na niego mus rabarbarowy. Gdy deser ostygnie wstawiamy go do lodówki na co najmniej godzinę.
Przed podaniem układamy na nim truskawki.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/06/pudding-ryzowy-z-musem-rabarbarowym.html