Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Buraki powinny gościć na naszych stołach, ponieważ świetnie wpływają na trawienie, odkwaszają organizm, co ostatnio jest bardzo modne, pomagają w anemii i mają sporo witamin z grupy B i witaminę K. Jednak kluczowym aspektem przemawiającym za jedzeniem większej ilości
buraków jest ich smak.
Ćwikła, barszcz, sałatki i buraczane ciasta to wstęp do pwarzywnych przepisów na blogu ania-gotuje. Zachwyćcie się regionalnym, chronionym oznaczeniem geograficznym,
olejem rydziwym, który w mojej kuchni jest odkryciem i wielkim krokiem w kierunku rozwijania nowoczesnej kuchni polskiej.
Przygotowanie:4 porcje:1 kg
buraków1 op.
Rukoli200 g
twarogu, prawdziwego, najlepiej koziego,sos:6 łyżek
oleju rydzowego Semco6 łyżek
syropu z
malin, prawdziwego1/2 łyżeczki
tabascoSól morska, do smaku
Przygotowanie:
Buraki przełożyć na blachę, zalać odrobiną
wody, aby na blaszce była jej 1 cm warstwa.Włożyć do piekarnika, piec 1 , 5 h w 160 stopniach.Po upieczeniu powinny być jędrne, miękkie lecz wymagające gryzienia.Składniki sosu wymieszać trzepaczką.
Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry, najlepiej w rękawiczkach. Ułoźyć na talerzach i pokruszyć na nie
sól. Każdą porcję polać łyżką sosu, w reszcie wymieszać z
rukolą.
Sałatę ułożyć na burakach.
Twaróg pokroić, kostki ułożyć wokół
sałaty.Podawać.Powiązane notki:Prosta
sałatka z
serem gruyereSałatka z
serem Lazur i
nerkowcamiSałatka z
fetą i
gruszkąKlasyczna pizza z
kurczakiem shoarma,
papryką i
serem mozzarellaSałatka z
pomidorów i
serka wiejskiego z sosem
orzechowym