ßßß Cookit - przepis na Sałatka z burak-rukola-malina z serem białym

Sałatka z burak-rukola-malina z serem białym

nazwa

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Buraki powinny gościć na naszych stołach, ponieważ świetnie wpływają na trawienie, odkwaszają organizm, co ostatnio jest bardzo modne, pomagają w anemii i mają sporo witamin z grupy B i witaminę K. Jednak kluczowym aspektem przemawiającym za jedzeniem większej ilości buraków jest ich smak. Ćwikła, barszcz, sałatki i buraczane ciasta to wstęp do pwarzywnych przepisów na blogu ania-gotuje. Zachwyćcie się regionalnym, chronionym oznaczeniem geograficznym, olejem rydziwym, który w mojej kuchni jest odkryciem i wielkim krokiem w kierunku rozwijania nowoczesnej kuchni polskiej.
Przygotowanie:
4 porcje:
1 kg buraków
1 op. Rukoli
200 g twarogu, prawdziwego, najlepiej koziego,
sos:
6 łyżek oleju rydzowego Semco
6 łyżek syropu z malin, prawdziwego
1/2 łyżeczki tabasco
Sól morska, do smaku
Przygotowanie:
Buraki przełożyć na blachę, zalać odrobiną wody, aby na blaszce była jej 1 cm warstwa.
Włożyć do piekarnika, piec 1 , 5 h w 160 stopniach.
Po upieczeniu powinny być jędrne, miękkie lecz wymagające gryzienia.
Składniki sosu wymieszać trzepaczką.
Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry, najlepiej w rękawiczkach. Ułoźyć na talerzach i pokruszyć na nie sól. Każdą porcję polać łyżką sosu, w reszcie wymieszać z rukolą.
Sałatę ułożyć na burakach.
Twaróg pokroić, kostki ułożyć wokół sałaty.
Podawać.
Powiązane notki:
Prosta sałatka z serem gruyere
Sałatka z serem Lazur i nerkowcami
Sałatka z fetą i gruszką
Klasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella
Sałatka z pomidorów i serka wiejskiego z sosem orzechowym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/02/20/salatka-z-burak-rukola-malina-z-serem-bialym