ßßß
Składniki:2 porcje:2/3 szklanki płatków żytnich pełnoziarnistych1 szklanka mleka sojowego*50 g migdałów1 łyżeczka esencji waniliowejarbuz150 g serka wiejskiegogrenadyna*Moje ulubione mleka to : Alpro proffesional, używane do spieniania w ekspresach, ( jeśli będziecie w fachowych kawiarniach proście właśnie o nie! ) naturalne i waniliowe, poza tym Alpro naturalne, waniliowe i lekko sojowe piłam mleka innych marek i te smakują mi najlepiej.Przygotowanie:
Migdały i płatki prażymy 2 minuty w suchym garnku, gdy zaczną pachnieć palonym drewnem, żywicą, miodem gryczanym i sianem zalewamy je mlekiem, esencją i 250 ml wody.Gotujemy pod uchyloną pokrywką aż spęcznieją i wchłoną płyn, ok. 10 minut.Arbuza kroimy w kostkę.Poridge żytni układamy w centralnym punkcie talerza, wokoło układamy serek wiejski, a na wierzchu kostki z arbuza,całość skrapiamy grenadyną.Smacznego!!!Powiązane notki:Owsianka jogurtowa – płatki owsiane na latoDomowe Musli – płatki śniadaniowe bakalioweVegan kluski, jak u babci czyli lane na mlekuDomowy wyrób : płatki musli z jabłkami i orzechamiSoczysta owsianka ala grzaniec