ßßß Cookit - przepis na Płatki jaglane z owocami – wszystko o płatkach jaglanych

Płatki jaglane z owocami – wszystko o płatkach jaglanych

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Kasza jaglana ostatnimi czasy zyskuje spore rzesze wielbicieli. Do niedawna prastare zboże używane było w większości karm dla ptaków. Dziś jego rola w żywieniu Polaków zmienia się diametralnie. Czy wiecie, że kasza jaglana powstaje z ziaren prosa i jest jednym z najbardziej prastarych znanych ludzkości zbóż? To z niej powstawały pierwsze chleby naszych przodków. To ciekawe, że w każdej kulturze jest na tyle mocno zakorzeniona, że niezaprzeczalnie ważnym produktem w żywieniu mas. W Biblii robiono z niej chleb, po latach w Europie jadano ją jako dodatek do gulaszy i sosów, później w formie wspomnianych w przepisie płatków. Natomiast w Afryce, stała się podstawą placków chlebowych, a w Kenii gotowanych potrawek śniadaniowych w typie owsianki, zwanych uji i surowcem niezbędnym w karmieniu dzieci.
Jak się okazuje kasza jaglana ma ogromne korzyści zdrowotne. Jest praktycznie niealergizująca i nie ma glutenu, co czyni ją świetną alternatywą dla pszenicy. Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu m.in. dzięki dużej zawartości magnezu który jest kofaktorem wielu, ponad 300 ludzkich enzymów (wliczając w to te zaangażowane w procesy przemiany glukozy w organiźmie) sprawiając, że czujemy się lżej i przyśpiesza nam metabolizm. Kasza jaglana charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu niż jej zbożowe odpowiedniki – są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone -
Omega-3 i Omega-6, a co za tym idzie ma widoczny wpływ na redukowanie poziomu cholesterolu we krwi.
Cóż jedzmy więc kaszę jaglaną! Dziś w formie płatków lżejszej, szybszej do przygotowania i bardzo, bardzo śniadaniowej! Akurat na jutro aby rozpocząć tydzień z kopyta.
Mnie do zakupu płatków jaglaych zachęciła moja przyjaciółka Iza. Ciężko jest jej nie lubić, gdyż jest niesamowicie pozytywną osobą, mało tego, przy tym jest wysportowana i zgrabna, co czasem jest nieznośne – no bo jak można być jednocześnie tak ładnym, miłym a przy tym jeszcze mądrym? Uwielbiam ją. Jako, że obiec fascynujemy się zdrowym żywieniem na popoludniowej sesji wspólnego gotowania curry, gdy opowiadałyśmy sobie o tym co jemy na śniadania, Iza wyciągnęła z szuflady płatki i opowiedziała mi ich historię. Stąd ich debiut na blogu.
Składniki
1 porcja:
5 łyżek płatków jaglanych
1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego – ewentualnie
1 szklanka mleka – dowolnego
szczypta soli
owoce sezonowe do podania
Przygotowanie:
Płatki zalać mlekiem, dolać 125 ml wody i wsypać szczyptę soli. Gotować ok. 7-8 minut, do miękkości.
Podawać z owocami sezonowymi.
Powiązane notki:
Owsianka jogurtowa – płatki owsiane na lato
Domowy wyrób : płatki musli z jabłkami i orzechami
Domowe Muslipłatki śniadaniowe bakaliowe
Pancakes jaglane z rodzynkami
Orzechowe płatki żytnie na mleku sojowym z arbuzem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/07/12/platki-jaglane-z-owocami-wszystko-o-platkach-jaglanych