ßßß
 Składniki :16 sztuk250 g mąki tortowej250 g mąki pszennej razowej pełnoziarnistej20 g drożdży1/2 łyżeczki drożdży suszonych2 łyżki miodu3/4 szklanki mleka 3,2%1/4 szklanki wody1/4 szklanki oliwy ekstra virgin1/3 łyżeczki soli
Składniki :16 sztuk250 g mąki tortowej250 g mąki pszennej razowej pełnoziarnistej20 g drożdży1/2 łyżeczki drożdży suszonych2 łyżki miodu3/4 szklanki mleka 3,2%1/4 szklanki wody1/4 szklanki oliwy ekstra virgin1/3 łyżeczki soli Przygotowanie:Mleko podgrzać do temp. 35 – 40 stopni.Dodać do niego miód drożdże,sypkie i świeże, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać trzy łyżki mąki tortowej i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Wodę podgrzać. Rozpuścić w niej sól.Mąki przesiać do miski. Dodać do nich zaczyn i ciepłą wodę, zacząć mieszać, wlewając oliwę.Wyrabiać ciasto 10 minut, aż stanie się elastyczne.Ciasto na bułeczki posmarować oliwą i odłożyć na 1h do wyrośnięcia, pod przykryciem (folia lub ściereczka).Po tym czasie formować bułeczki. Ciasto podzielić na pół, obie części uformować w kule. Każdą spłaszczyć i podzielić na 16 trójkątów, krojąc ciasto jak tort. W zależności od wielkości naczynia do parowania (świetny będzie kilkupoziomowy parowar).Bułeczki formować rolując ciasto dłonią w kulki. Układać w parowarze tak aby miały miejsce na podwojenie objętości.Gotować na parze od 15-18 minut w zależności od ich wielkości.Podawać z sosem, hummusem lub dżemem, etc.*Rady:Bułeczki można nadziać przed parowaniem, słodkim lub wytrawnym nadzieniem.Są świetne na kanapki do lunchboxa!
Przygotowanie:Mleko podgrzać do temp. 35 – 40 stopni.Dodać do niego miód drożdże,sypkie i świeże, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać trzy łyżki mąki tortowej i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Wodę podgrzać. Rozpuścić w niej sól.Mąki przesiać do miski. Dodać do nich zaczyn i ciepłą wodę, zacząć mieszać, wlewając oliwę.Wyrabiać ciasto 10 minut, aż stanie się elastyczne.Ciasto na bułeczki posmarować oliwą i odłożyć na 1h do wyrośnięcia, pod przykryciem (folia lub ściereczka).Po tym czasie formować bułeczki. Ciasto podzielić na pół, obie części uformować w kule. Każdą spłaszczyć i podzielić na 16 trójkątów, krojąc ciasto jak tort. W zależności od wielkości naczynia do parowania (świetny będzie kilkupoziomowy parowar).Bułeczki formować rolując ciasto dłonią w kulki. Układać w parowarze tak aby miały miejsce na podwojenie objętości.Gotować na parze od 15-18 minut w zależności od ich wielkości.Podawać z sosem, hummusem lub dżemem, etc.*Rady:Bułeczki można nadziać przed parowaniem, słodkim lub wytrawnym nadzieniem.Są świetne na kanapki do lunchboxa!
 porcjowanie
porcjowanie bułeczki przed ponownym wyrastaniem i parowaniem
bułeczki przed ponownym wyrastaniem i parowaniem parowanie!Powiązane notki:Razowe bułeczki Scones z serem edamskim – na przystawkęSzybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) WegańskieSzybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik
parowanie!Powiązane notki:Razowe bułeczki Scones z serem edamskim – na przystawkęSzybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) WegańskieSzybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik