Wykonanie
Nie ma nic wspanialszego o poranku, niż zapach piekącego się
chleba rozchodzący się po domu. I nie jest to wcale zadanie tylko dla perfekcyjnych pań domu – wystarczy odrobina zaangażowania i wszystko się powiedzie. Przepis pochodzi z programu telewizyjnego Rewolucja na talerzu.
Składniki20g świeżych
drożdży1/4 szklanki ciepłego
mlekaSzklanka
mąki pszennej typu 5002 szklanki
mąki pszennej razowejSzklanka
wody2 łyżki
oliwyŁyżka
mioduŁyżka
soliPrzygotowanieRozkrusz w dużej misce
drożdże i zalej ciepłym
mlekiem. Delikatnie zamieszaj, żeby się rozpuściły.Dodaj szklankę
mąki pszennej, wymieszaj i odstaw na 15 minut.Dodaj
mąkę razową,
wodę,
sól,
oliwę i
miód.Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastycznie i nie będzie się przylepiać do dłoni.Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut.Uformuj bochenek i odstaw na kolejne 15 minut.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Zrób kilka poprzecznych nacięć na bochenku, aby nie popękał w czasie pieczenia.Piecz 45 minut.Smacznego!