ßßß Cookit - przepis na Chleb razowy na drożdżach

Chleb razowy na drożdżach

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic wspanialszego o poranku, niż zapach piekącego się chleba rozchodzący się po domu. I nie jest to wcale zadanie tylko dla perfekcyjnych pań domu – wystarczy odrobina zaangażowania i wszystko się powiedzie. Przepis pochodzi z programu telewizyjnego Rewolucja na talerzu.
Składniki
20g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
Szklanka mąki pszennej typu 500
2 szklanki mąki pszennej razowej
Szklanka wody
2 łyżki oliwy
Łyżka miodu
Łyżka soli
Przygotowanie
Rozkrusz w dużej misce drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Delikatnie zamieszaj, żeby się rozpuściły.
Dodaj szklankę mąki pszennej, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Dodaj mąkę razową, wodę, sól, oliwę i miód.
Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastycznie i nie będzie się przylepiać do dłoni.
Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut.
Uformuj bochenek i odstaw na kolejne 15 minut.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Zrób kilka poprzecznych nacięć na bochenku, aby nie popękał w czasie pieczenia.
Piecz 45 minut.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/09/20/chleb-razowy-na-drozdzach