ßßß
 
            
        

 Składniki20g świeżych drożdży1/4 szklanki ciepłego mlekaSzklanka mąki pszennej typu 5002 szklanki mąki pszennej razowejSzklanka wody2 łyżki oliwyŁyżka mioduŁyżka soliPrzygotowanieRozkrusz w dużej misce drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Delikatnie zamieszaj, żeby się rozpuściły.Dodaj szklankę mąki pszennej, wymieszaj i odstaw na 15 minut.Dodaj mąkę razową, wodę, sól, oliwę i miód.Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastycznie i nie będzie się przylepiać do dłoni.Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut.Uformuj bochenek i odstaw na kolejne 15 minut.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Zrób kilka poprzecznych nacięć na bochenku, aby nie popękał w czasie pieczenia.Piecz 45 minut.Smacznego!
Składniki20g świeżych drożdży1/4 szklanki ciepłego mlekaSzklanka mąki pszennej typu 5002 szklanki mąki pszennej razowejSzklanka wody2 łyżki oliwyŁyżka mioduŁyżka soliPrzygotowanieRozkrusz w dużej misce drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Delikatnie zamieszaj, żeby się rozpuściły.Dodaj szklankę mąki pszennej, wymieszaj i odstaw na 15 minut.Dodaj mąkę razową, wodę, sól, oliwę i miód.Dokładnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastycznie i nie będzie się przylepiać do dłoni.Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut.Uformuj bochenek i odstaw na kolejne 15 minut.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Zrób kilka poprzecznych nacięć na bochenku, aby nie popękał w czasie pieczenia.Piecz 45 minut.Smacznego!










