ßßß
 
            
         Składniki na 2 bochenki (po 10 kromek):
Składniki na 2 bochenki (po 10 kromek): 250ml letniej wody3 łyżki letniego mleka niskotłuszczowego450g mąki pełnoziarnistej1 opakowanie suchych drożdży1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwekZaczyn:300g mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka suszonych drożdży100 ml ciepłej wodyNa początku należy sporządzić zaczyn. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami i zrobić wgłębienie. Następnie wlać do niego wodę i mieszać do momentu, gdy składniki połączą się w ciasto. Całość przełożyć na delikatnie oprószoną stolnicę i zagniatać przez 5 minut. Z ciasta ukształtować kulę i przełożyć ją do miski, miskę do reklamówki, a na wierzchu przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.Drewnianą łyżką stopniowo wymieszać mleko i wodę z zaczynem. Następnie dłońmi powoli połączyć z mąką i drożdżami. Na koniec dodać sól i oliwę. Ciasto powinno być dosyć mokre, nie dodawać dodatkowo mąki. Ciasto w misce znów włożyć do reklamówki/foliowej torby, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętośćDwie podłużne formy do pieczenia oprószyć mąką. Łyżka rozdzielić ciasto pomiędzy przygotowane blachy . Lekko oprószonymi mąką dłońmi uformować ciasto w prostokątne bochenki, następnie trochę spłaszczyć. Wierzch bochenków posypać delikatnie mąką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.Piekarnik rozgrzać do 220 C, piec ciabatty 25-30 minut do momentu aż ich skórka się ładnie "zbrązowi". Można też sprawdzić ich upieczenie w prosty sposób - są gotowe, jeśli po uderzeniu od spodu będą wydawać głuchy odgłos.Ciabattę przełożyć na kratkę i ostudzić.
250ml letniej wody3 łyżki letniego mleka niskotłuszczowego450g mąki pełnoziarnistej1 opakowanie suchych drożdży1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwekZaczyn:300g mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka suszonych drożdży100 ml ciepłej wodyNa początku należy sporządzić zaczyn. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami i zrobić wgłębienie. Następnie wlać do niego wodę i mieszać do momentu, gdy składniki połączą się w ciasto. Całość przełożyć na delikatnie oprószoną stolnicę i zagniatać przez 5 minut. Z ciasta ukształtować kulę i przełożyć ją do miski, miskę do reklamówki, a na wierzchu przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.Drewnianą łyżką stopniowo wymieszać mleko i wodę z zaczynem. Następnie dłońmi powoli połączyć z mąką i drożdżami. Na koniec dodać sól i oliwę. Ciasto powinno być dosyć mokre, nie dodawać dodatkowo mąki. Ciasto w misce znów włożyć do reklamówki/foliowej torby, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętośćDwie podłużne formy do pieczenia oprószyć mąką. Łyżka rozdzielić ciasto pomiędzy przygotowane blachy . Lekko oprószonymi mąką dłońmi uformować ciasto w prostokątne bochenki, następnie trochę spłaszczyć. Wierzch bochenków posypać delikatnie mąką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.Piekarnik rozgrzać do 220 C, piec ciabatty 25-30 minut do momentu aż ich skórka się ładnie "zbrązowi". Można też sprawdzić ich upieczenie w prosty sposób - są gotowe, jeśli po uderzeniu od spodu będą wydawać głuchy odgłos.Ciabattę przełożyć na kratkę i ostudzić. 1 kromeczka ciabatty to ok. 125kcal, węglowodany: 22g, białka: 5g, tłuszcze: 3gSMACZNEGO!
1 kromeczka ciabatty to ok. 125kcal, węglowodany: 22g, białka: 5g, tłuszcze: 3gSMACZNEGO!