Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×To jeden z lepszych
dżemów jakie zrobiłam. Już sam jego kolor robi wrażenie – intensywnie czerwony wpadający w
wino. Lato to moja ulubiona
pora roku, nie dość , że obfituje we wszystkie moje ulubione
warzywa i owoce to jeszcze umożliwia wykonanie pięknych zdjęć w porannych promieniach słońca. Jak zawsze bez retuszu piękny
dżem truskawkowy z nutką
rabarbaru – ale taką, która nadaje jedynie naturalnej gęstości , dzięki bogactwu pektyn, nie zaburzając cudownego smaku
truskawek. Koniecznie go zróbcie chociaż kilka słoiczków. Zaręczam Wam,że jeśli chociaż raz spróbujecie domowego
dżemu z tych małych czerwcowych skarbów będziecie go robić co rok. Dla weteranów
dżemu truskawkowego polecam zaromatyzowanie go
bazylią lub
laską wanilii.
Składniki:ok. 1,5 l
dżemu:3 kg
truskawek1/2 kg ( 4-5 łodyg )
rabarbaru1 1/2 kg
cukru1
cytrynaPrzygotowanie:
Truskawki umyć, obrać ze szypułek i przełożyć do dużego garnka z grubym dnem.Zasypać je
cukrem i odstawić na 30 minut.
Rabarbar umyć pokroić w kostkę.Z
cytryny wycisnąć sok.Dodać do
truskawek sok i
rabarbar.
Owoce gotować godzinę, mieszając aby
dżem się nie przypalił.Z
dżemu odlać 300 ml
syropu – ja przelewam go do słoika i zakręcam, stawiam go do góry dnem i mam
syrop owocowy do
herbaty na zimę,
dżem krócej się smaży a ja cieszę się
syropem.
Dżem odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu ( najlepiej zostawić go na noc ) przesmażyć go przez 30 minut i przelewać do czystych wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawiać do góry dnem.Jeśli słoiki się nie zamknęły należy je zapasteryzować. 20 minut wystarczy.
a tak wyglądał
dżem jeszcze w garnku przed wystudzeniem
Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetworyDżem truskawkowy z
bazyliąDżem i
syrop z
Truskawek i
Rabarbaru (
truskawkowo-
rabarbarowy)
Konfitura (
dżem ) z
rabarbaru z różą (
rabarbarowo – różana )
Dżem śliwkowy ze
śliwek węgierek