ßßß
Składniki:2 porcje:1 cukinia, młoda nieduża (ok.300 g)2 jajkasólolej/oliwa2 łyżki mąkiPrzygotowanie :Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Nie solić.Wbić do niej jajka, wymieszać.Dodać mąkę. Wymieszać.Rozgrzać olej i smażyć na nim placuszki.Przed podaniem posolić.Wcześniejsze posolenie cukinii spowodowałoby to , że puściłaby cały swój sok, ciasto wymagałoby dodania dużej ilości mąki, a tego nie chcemy. Dzięki takiej ingrediencji placuszki są pyszne i lekki, ps: to świetny sposób na przemycenie warzyw dla maluszków.Powiązane notki:Lekkie Placuszki z jabłkamiPlacki z cukinii z miodemPlacuszki – pancakes malinowe z żytniej mąkiRacuchy z cukinii – cukinia panierowanaPlacuszki Pancakes biszkoptowe