ßßß Cookit - przepis na Klasyczne placuszki z cukinii

Klasyczne placuszki z cukinii

Wykonanie

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×
Warzywne placuszki są popularne w greckiej kuchni, nie miałabym o tym pojęci gdyby nie 8 smaków Europy program , dzięki któremu odbyłam swoją podróż przez kuchnie Naszych europejskich sąsiadów i dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy. Smak placuszków doskonale podkreśli kilka wiórków parmezanu, ziarna prażonego słonecznika, sezamu czy nawet pokruszona na wierzchu feta. Koniecznie ich spróbujcie, ich przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
2 porcje:
1 cukinia, młoda nieduża (ok.300 g)
2 jajka
sól
olej/oliwa
2 łyżki mąki
Przygotowanie :
Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Nie solić.
Wbić do niej jajka, wymieszać.
Dodać mąkę. Wymieszać.
Rozgrzać olej i smażyć na nim placuszki.
Przed podaniem posolić.
Wcześniejsze posolenie cukinii spowodowałoby to , że puściłaby cały swój sok, ciasto wymagałoby dodania dużej ilości mąki, a tego nie chcemy. Dzięki takiej ingrediencji placuszki są pyszne i lekki, ps: to świetny sposób na przemycenie warzyw dla maluszków.
Powiązane notki:
Lekkie Placuszki z jabłkami
Placki z cukinii z miodem
Placuszki – pancakes malinowe z żytniej mąki
Racuchy z cukiniicukinia panierowana
Placuszki Pancakes biszkoptowe
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/05/12/klasyczne-placuszki-z-cukinii