Wykonanie
8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×Warzywne placuszki są popularne w greckiej kuchni, nie miałabym o tym pojęci gdyby nie 8 smaków Europy program , dzięki któremu odbyłam swoją podróż przez kuchnie Naszych europejskich sąsiadów i dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy. Smak placuszków doskonale podkreśli kilka wiórków
parmezanu, ziarna prażonego
słonecznika,
sezamu czy nawet pokruszona na wierzchu
feta. Koniecznie ich spróbujcie, ich przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:2 porcje:1
cukinia,
młoda nieduża (ok.300 g)2
jajkasólolej/oliwa2 łyżki
mąkiPrzygotowanie :
Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Nie solić.Wbić do niej
jajka, wymieszać.Dodać
mąkę. Wymieszać.Rozgrzać
olej i smażyć na nim placuszki.Przed podaniem posolić.Wcześniejsze posolenie
cukinii spowodowałoby to , że puściłaby cały swój sok, ciasto wymagałoby dodania dużej ilości
mąki, a tego nie chcemy. Dzięki takiej ingrediencji placuszki są pyszne i lekki, ps: to świetny sposób na przemycenie warzyw dla maluszków.Powiązane notki:Lekkie Placuszki z
jabłkamiPlacki z
cukinii z
miodemPlacuszki – pancakes
malinowe z żytniej
mąkiRacuchy z
cukinii –
cukinia panierowanaPlacuszki Pancakes
biszkoptowe