Wykonanie
W weekend byliśmy na działce. Mamy tam krzaczki
malin, które nas co roku zadziwiają. Jest to gatunek który owocuje od sierpnia do listopada, ma duże i słodkie
owoce w ogromnych ilościach. Krzaczki co roku przycina się prawie przy ziemi, a one co roku odrastają na 1,5-2m. Mamy więc malinowy gąszcz. Bąbel bardzo chętnie grasuje w pobliżu i podjada prosto z krzaka, albo zbiera do miseczki "na
potem", czasem się nawet z nami podzieli.0,5l
mleka2 szklanki
mąkiszczypta
soli1
jajkoolejmaliny
Mieszamy
mleko,
jajko,
make i
sól tak aby ciasto było geste. Wszystko zależy jakiej wielkości szklanki mamy i ile w związku z tym wsypiemy
mąki. Czasem trzeba dosypać a czasem dolać
mleka lub opcjonalnie
wody. Kiedy mamy już gotowe ciasto wrzucamy do niego sporo
malin - tak na oko 2-3 szklanki, delikatnie mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym
oleju aż placki lekko się ozłocą po obu stronach. Uwaga! może trochę pryskać kiedy
maliny puszczają sok.