ßßß Cookit - przepis na Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sezon na cukinię w pełni. To chyba jedno z moich "najulubieńszych" warzyw, wespół z bakłażanem. Oba dają ogromne możliwości ich zjedzenia, w zapiekankach, sałatkach, tartach, na pizzy, marynowane, nadziewane i tak jak w tym przepisie jako placuszki.
Placuszki powstały jeszcze przed naszym rodzinnym urlopem nad morzem w ramach akcji "opróżniamy lodówkę". Wyjadaliśmy wszystko co nie było w stanie przetrwać naszych dwóch tygodni nieobecności. Przez wakacyjne dwa tygodnie nie ugotowałam nic. Stołowaliśmy się "zewnętrznie" jedliśmy głównie rybki, a właściwie prawie wyłącznie flądrę i czasami sandacza. Flądra zwycięża, bo każdą inną można kupić w sklepie rybnym, mrożoną lub "na lodzie" a flądra nie lubi mrożenia i transportu, nie smakuje już tak jak usmażona prosto z porannego połowu. Sandacz trafił się dodatkowo, bo niedaleko są spore stawy hodowlane tej pysznej rybki.
Mimo, że oglądając telewizję i prognozy pogody, jawiła się wizja zimnego i deszczowego lata nad morzem, pogoda nam dopisała. Padało sporadycznie, było ciepło a czasem nawet upalnie. I szkoda, że minęło tak szybko i jutro już znowu do pracy... oby do następnych wakacji albo chociaż jakiegoś długiego weekendu.
cukinie
1 jajko
sól
olej
Przepis prozaicznie prosty a efekt pyszny. Cukinie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wbić jajko, posolić do smaku, można też przyostrzyć pieprzem lub dorzucić tymianku. Całość wymieszać i smażyć na złoty kolor na oleju. Zdejmować i osuszać z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/07/placuszki-z-cukinii_17.html