ßßß
Składniki:550 ml soku pomarańczowego40 g budyniu waniliowego1 łyżka cukru – lub do smaku1/2 laski wanilii4 żółtkaPrzygotowanie:500 ml soku gotujemy.W międzyczasie resztę soku miksujemy z budyniem, cukrem i żółtkami. Przecedzamy przez drobne sito aby pozbyć się cząstek jaj.Wlewamy do soku, ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu jeszcze 3-4 minuty.Studzimy.Krem smakuje jak budyń pomarańczowy – świetny dla osób które nie mogą jeść mleka i dla dzieci , które za sokami nie przepadają. Będzie pasował także do piernikowych ciast i babeczek.Może być przechowywany w lodówce około tygodnia.Powiązane notki:Sok i syrop śliwkowy – na zimę do herbatyCzekośliwka – krem / dżem śliwkowy z czekoladąZiołowy krem z brokułówKrem orzechowyKrem śniadaniowy z kaszy z rabarbarem