ßßß

Najsłynniejszy francuski deser. Krem o konsystencji puddingu z karmelową skorupką.Aksamitny, słodki, waniliowy, idealnie kremowy.
Creme brulee ( 6 kokilek )500ml śmietanki 36%5 żółtek1 laska wanilii4 łyżki cukru4 łyżki cukru do skarmelizowaniaLaskę wanilii przeciąć i wydłubać ziarenka które dodać do śmietanki. Śmietankę zagotować, a następnie przestudzić. Żółtka utrzeć drewnianą łyżką z cukrem do białego kremu a la kogel mogel.Dodać do śmietanki. Przelać masę do naczynek i zapiekać 1 godzinę w piekarniku w temperaturze 100stopni.Po ostudzeniu, kokilki schłodzić kilka godzin w lodówce.Przed podaniem wierzch posypać cukrem i skarmelizować przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku.Smacznego