ßßß
Składniki:blaszka 22×30500 g mąki pszennej ( pół na pół typy: 1850 i 500 )50 g drożdży1/2 szklanki brązowego cukru ( może być też biały )3/4 szklanki mleka3 jaja70 g masła ( 1/4 dużej 250 g kostki )200 g twarogu1 duży banan2 jabłka1/2 łyżeczki cynamonukruszonka:1/2 szklanki mąki pszennej razowej 18501/2 szklanki cukru70 g masła1 łyżeczka przyprawy do piernika ( lub cynamonu)Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 40-60 minut.Topimy masło.Do zaczynu dodajemy mąkę, jaja , mieszamy do połączenia i wlewamy stopione masło. Wyrabiamy 10 minut aż zacznie puszczać bąbelki.Odstawiamy do wyrośnięcia. ( Podwojenia objętości).Dno formy wykładamy papierem, boki smarujemy tłuszczem.Wykładamy ciasto, rozciągając je natłuszczonymi palcami, na wierzchu kruszymy twaróg i rozkładamy pokrojonego banana i starte jabłka, obsypujemy cynamonem.Włączamy piekarnik na 180 stopni, góra dół.Składniki kruszonki łączymy w palcach, aż staną się klejące i wysypujemy na ciasto.Pieczemy 40-45 minut.Studzimy poza piecem.
Powiązane notki:Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z BeząŻytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianąCiasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)