Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Ostatnio nie mam chęci na ciasta z kremem – no może ewentualnie zjadłabym sernik z
jagodami – ale to planuję zrobić dopiero na weekend. Królują więc drożdżówki. Tym razem w zdrowszej razowej wersji z chudym
twarogiem jabłkiem i
bananem . Połączenie okazało się zaskakująco dobre.
Składniki:blaszka 22×30500 g
mąki pszennej ( pół na pół typy: 1850 i 500 )50 g
drożdży1/2 szklanki
brązowego cukru ( może być też biały )3/4 szklanki
mleka3
jaja70 g
masła ( 1/4 dużej 250 g kostki )200 g
twarogu1 duży
banan2
jabłka1/2 łyżeczki
cynamonukruszonka:1/2 szklanki
mąki pszennej razowej 18501/2 szklanki
cukru70 g
masła1 łyżeczka
przyprawy do piernika ( lub
cynamonu)Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku, dodajemy
cukier, mieszamy i odstawiamy na 40-60 minut.Topimy
masło.Do zaczynu dodajemy
mąkę,
jaja , mieszamy do połączenia i wlewamy stopione
masło. Wyrabiamy 10 minut aż zacznie puszczać bąbelki.Odstawiamy do wyrośnięcia. ( Podwojenia objętości).Dno formy wykładamy papierem, boki smarujemy tłuszczem.Wykładamy ciasto, rozciągając je natłuszczonymi palcami, na wierzchu kruszymy
twaróg i rozkładamy pokrojonego
banana i starte
jabłka, obsypujemy
cynamonem.Włączamy piekarnik na 180 stopni, góra dół.Składniki kruszonki łączymy w palcach, aż staną się klejące i wysypujemy na ciasto.Pieczemy 40-45 minut.Studzimy poza piecem.
Powiązane notki:Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z
BeząŻytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianą
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)