Wykonanie
Są rewelacyjne - choć nie smakują jak typowe polskie pączki, które smażycie tradycyjnie co roku w Tłusty Czwartek. Bardziej jak angielskie donaty, choć bardziej sprężyste, treściwe, o niebo lepsze. Dużym plusem jest fakt, że nie smażą się w głębokim tłuszczu, a panierka cukrowa z
cynamonem zniewala smakiem.. Bardzo polecam, nie tylko w Tłusty Czwartek, jako alternatywę dla pączków tradycyjnych.Składniki na 24 średniej wielkości pączki:1 i 1/3 szklanki letniego
mleka1 paczka
drożdży suchych (7 g) lub 14 g
drożdży świeżych2 łyżki
masła, roztopionego i przestudzonego2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka5 szklanek
mąki pszennej (można część zastąpić np.
mąką pszenną razową)1 łyżeczka
soli100 g
masła, roztopionego1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
cynamonu (jeśli nie lubicie, można pominąć)
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce (wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości na 45 minut w ciepłym miejscu.Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (najlepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche).Jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić
masło,
cukier wymieszać z
cynamonem.Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut,
potem zanurzać w
maśle, z każdej strony, obtaczać w cukrze, odkładać na kratkę.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu ciasto wyjać, formować pączki, według powyższego przepisu.Smacznego :-).