Wykonanie

To słynne Cinnamon Rolls tylko u mnie w wersji również piernikowej.Zrobiłam 2 wersje nadzienia, z
cynamonem i
przyprawą piernikową.Ciasto bułeczek jest wyjątkowo puszyste i delikatne, odjęłam z oryginalnego przepisu nieco
cukru, ale bułeczki nic nie straciły, a wręcz zyskały bo można zjeść więcej niż jedną za jednym posiedzeniem ;-)Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, tylko musi podrosnąć, ale warto poczekać.Bardzo polecam.
Ciasto drożdżowe1 szklanka ciepłego
mleka (użyłam bez laktozy)2
jajka (L)70 g roztopionego
masła3 łyżki
cukru1 opakowanie suchych
drożdży (7 gr) lub 20dkg świeżych ( 1/4 kostki)ok. 4 i 1/3 szklanki
mąki pszennej T450 lub T405Nadzienie
cynamonowe:1 łyżka roztopionego
masła1 łyżka
cynamonu3 łyżki
brązowego cukruNadzienie piernikowe:1 łyżka roztopionego
masła1 łyżka
przyprawy do piernika3 łyżki
brązowego cukruOpcjonalnie
lukier:pół szklanki
cukru pudruodrobina wrzątku1 łyżeczka skondensowanego
mleka z tubyCiasto ( wychodzi 16 bułeczek): W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy
masło, dodajemy
mleko,
cukier, podgrzewamy , mikstura nie może być gorąca. Dodajemy
drożdże i mieszamy do połączenia składników.Dodajemy 4 łyżki
mąki, przelewamy do dużej misy i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 10 minut, aby
drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy rozkłócone
jajka i pozostałe 4 szklanki
mąki.Wyrabiamy ciasto ok. 3 minut. Powinno być gęste, łatwo odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia aż podwoi objętość ( ok. 1-1 . 5 h).

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Po wyrośnięciu ciasto lekko odpowietrzamy, wałkujemy na duży prostokąt 30x 40 cm, smarujemy roztopionym
masłem, posypujemy miksturą z
cukru i przypraw (podzieliłam powierzchnię na 2 i posypałam 2 różnymi mieszankami). Zawijamy w roladę i tniemy
ostrym nożem w poprzek w 3 cm talarki. Układamy bułeczki jedna obok drugiej na blasze ( użyłam prostokątnej 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jeszcze bułeczki rozpuszczonym
masłem, można posypać grubym
cukrem.Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.Po przestygnięciu bułeczki łatwo się rozdzielają.

źródło przepisu