Razowa drożdżówka z serem, owocami i kruszonką

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Ostatnio nie mam chęci na ciasta z kremem – no może ewentualnie zjadłabym sernik z jagodami – ale to planuję zrobić dopiero na weekend. Królują więc drożdżówki. Tym razem w zdrowszej razowej wersji z chudym twarogiem jabłkiem i bananem . Połączenie okazało się zaskakująco dobre.
Składniki:
blaszka 22×30
500 g mąki pszennej ( pół na pół typy: 1850 i 500 )
50 g drożdży
1/2 szklanki brązowego cukru ( może być też biały )
3/4 szklanki mleka
3 jaja
70 g masła ( 1/4 dużej 250 g kostki )
200 g twarogu
1 duży banan
2 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1850
1/2 szklanki cukru
70 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika ( lub cynamonu)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 40-60 minut.
Topimy masło.
Do zaczynu dodajemy mąkę, jaja , mieszamy do połączenia i wlewamy stopione masło. Wyrabiamy 10 minut aż zacznie puszczać bąbelki.
Odstawiamy do wyrośnięcia. ( Podwojenia objętości).
Dno formy wykładamy papierem, boki smarujemy tłuszczem.
Wykładamy ciasto, rozciągając je natłuszczonymi palcami, na wierzchu kruszymy twaróg i rozkładamy pokrojonego banana i starte jabłka, obsypujemy cynamonem.
Włączamy piekarnik na 180 stopni, góra dół.
Składniki kruszonki łączymy w palcach, aż staną się klejące i wysypujemy na ciasto.
Pieczemy 40-45 minut.
Studzimy poza piecem.
Powiązane notki:
Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z Bezą
Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/09/razowa-drozdzowka-z-serem-owocami-i-kruszonka