ßßß
Składniki:5-6 porcji:400 g piersi z kurczaka2 słoiki chińskiego sosu curry – u mnie Blue Dragon2 łyżki przyprawy do shoarmy czerwonej – lub czerwonej przyprawy do kurczaka3/4 szklanki mleka kokosowego1 kolba kukurydzy ( lub 3/4 puszki )garść świeżej mięty500 g ryżu basmati do podania`olejPrzygotowanie:Gotujemy wodę na ryż. Solimy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając 2-3 łyżki tłuszczu.Jeśli gotujemy kukurydzę to jest pora aby wstawić na nią wodę – bez soli.Do wrzątku wrzucamy kukurydzę i gotujemy aż stanie się intensywnie żółta – maksymalnie 5 minut. Jeśli używamy tej z puszki, dodajemy ją w dalszej części przepisu.W międzyczasie kroimy kurczaka w kostkę i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju razem z przyprawą, gdy się lekko zetnie, zalewamy go sosem. Gotujemy 5-6 minut.Mięte siekamy.Do sosu wlewamy mleko kokosowe i kukurydzę, gotujemy kolejne 5 minut.Doprawimy miętą.Po tym czasie ryż powinien już dochodzić.Gotujemy go al dente i przelewamy zimną wodą.
Podajemy udekorowane listkami mięty , ewentualnie polane mlekiem kokosowym.Ostatnio udało mi się zdobyć oryginalny hinduski przepis – od Raula , hindusa mieszkającego w Wielkiej Brytanii , którego wraz z żoną serdecznie pozdrawiam, na Chicken Curry , oczywiście zamierzam go pokazać również Wam , tak się złożyło, że udało mi się „wprosić ” na obiad gdy gotował będąc w odwiedziny u siostry swojej żony. W zamian poczęstowałam ich ciastem drożdżowym z morelą – przepis tu – klik . Efekty mojej pracy już niebawemZdziwicie się jak precyzyjna może być kuchnia.Powiązane notki:Kurczak w sosie kokosowym z kurkumąPikantna pierś z kurczaka w cieście z curry i sezamuFilet z kurczaka w słodkim sosie chilliKurczak pieczony w ciemnym piwieSłodki kurczak pieczony w whisky