ßßß
Składniki:ciasto:1 – 1,5 kg moreli1/2 l jagód1 kg mąki pszennej (typu 450, 500,550 )100 g drożdży1 -1 1/2 szklanki cukru1 szklanka mleka1/2 szklanki śmietany 12 lub 18 % tł.6 dużych jajek125 g masła1/2 łyżeczki olejku rumowego lub skórka otarta z cytrynykruszonka:1 1/2 szklanki ( około 220 g ) mąki pszennej125 g masła3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mleko podgrzewamy – do około 40 stopni.Dodajemy drożdże rozpuszczamy. Wsypujemy cały cukier i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Masło topimy.Do mąki dodajemy wszystkie składniki, wyrabiając wlewamy stopione masło.Wyrabiamy aż ciasto zacznie puszczać bąbelki i odstawać od miski – około 10 minut.Odstawiamy na godzinę.Formy smarujemy masłem – lub margaryną – dna wykładamy papierem do pieczenia.Owoce myjemy i oczyszczamy. Morele kroimy na połowy.Wyrośnięte ciasto wykładamy w formach, najlepiej robić to natłuszczonymi rękoma, układamy morele – skórką do dołu.Posypujemy je też jagodami.Pieczemy 45-50 minut, w 180 stopniach.Studzimy poza piecem.
Powiązane notki:Ciasto drożdżowe – babka śniadaniowa z kruszonkąCiasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)Sernik z suszonymi morelamiDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)