Wykonanie
Jagodzianki wypełnione kolorem letniego nieba, smakiem wschodzącego poranka, blaskiem spacerów leśnych.Bo to smakołyk idealny na taką okazję właśnie. Już wkrótce będziemy się rozkoszować smakiem
jagód, proponuję zatrzymać przy sobie ten przepis, tak, by w upalny wieczór wyczarować kolejny dzień....
Ciasto drożdżowe:500g
mąki pszennej250ml
mleka50g
cukru25g świeżych
drożdży75g miękkiego
masła1 płaska łyżeczka
soli1
jajkoskórka starta z połowy
cytrynyNadzienie:500g
jagód lub
borówki amerykańskiej3 łyżki
cukru pudruLekko ciepłe
mleko wymieszaj z 1 łyżeczką
cukru, pokruszonymi
drożdżami i ok. 4 łyżkami
mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Resztę
mąki wsyp do dużej miski. Dodaj resztę
cukru,
sól. Dodaj
jajko, miękkie
masło, startą
skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1godz).Po wyrośnięciu ciasto przełóż na blat posypany
mąką i uformuj wałek. Wałek podziel na 16 części.
Jagody oczyść i wymieszaj z
cukrem pudrem.Każdy kawałek ciasta uformowuj w kulę i rozpłaszcz ją na ręce. Na środku nałóż dużą łyżkę
jagód i zlep brzegi, jak pieroga. Uformuj podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp
między bułeczkami. . Pozostaw do podrośnięcia na 10min.W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.Bułeczki posmaruj
jajkiem z
mlekiem i posyp
cukrem.Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).Przechowuj w woreczku
śniadaniowym na kolejny udany dzień....