ßßß
Składniki na 10 porcji:Ciasto:Rozczyn30 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru2 łyżki mąki pszennej1 szklanka ciepłego mlekaDodatkowo:1 jajko3-4 szklanki mąki pszennej½ szklanki cukru2 łyżki śmietany4 pełne łyżki masłaNadzienie:250 g świeżych jagód2 łyżki stołowe cukruSposób przygotowania:Drożdże rozdrobnić w ciepłym lecz nie gorącym mleku, dodać 2 pełne łyżki stołowe mąki, łyżeczkę cukrua następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.Do odrębnego naczynia wsypać mąkę, wbić jajko, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło oraz śmietanę a następnie wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło ono od ścianek naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Ciasto jest dobrze wyrośnięte jeśli powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie.Wyrośnięte ciasto wyrabiać na podsypanej mąką stolnicy przez 2 minuty. Następnie podzielić je na 8-10 części. Każdą część rozwałkować pojedynczo na placek o owalnym kształcie. Następnie nakładać po dwie łyżeczki jagód, zawijać brzegi ciasta ku gorze i zlepiać. Formułować podłużne bułeczki.Jagodzianki przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką. Odczekać 5 minut a następnie piec w nagrzanym piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180°C (u mnie góra dół bez termoobiegu).Ciasto jest upieczone, gdy jest dobrze wyrośnięte, zarumienione a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu czysty oraz bez przylepionych grudek.Moje rady:Zarówno rozczyn jak i wyrobione ciasto drożdżowe powinny przebywać w ciepłym miejscu pod przykryciem i bez przeciągów. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego wszystkie jego składniki, jak również pomieszczenie, w którym przyrządza się ciasto powinny mieć temperaturę 20-25°C. Jest to bardzo ważne, gdyż w tej temperaturze drożdże najszybciej się rozmnażają, spulchniając ciasto.