Wykonanie
Składniki na 10 porcji:Ciasto:Rozczyn30 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 szklanka ciepłego
mlekaDodatkowo:1
jajko3-4 szklanki
mąki pszennej½ szklanki
cukru2 łyżki
śmietany4 pełne łyżki
masłaNadzienie:250 g świeżych
jagód2 łyżki stołowe
cukruSposób przygotowania:
Drożdże rozdrobnić w ciepłym lecz nie gorącym
mleku, dodać 2 pełne łyżki stołowe
mąki, łyżeczkę
cukrua następnie odstawić rozczyn do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Masło przełożyć do rondla i rozpuścić.Do odrębnego naczynia wsypać
mąkę, wbić
jajko, dodać wyrośnięty rozczyn,
cukier, rozpuszczone i ostudzone
masło oraz
śmietanę a następnie wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło ono od ścianek naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Ciasto jest dobrze wyrośnięte jeśli powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie.Wyrośnięte ciasto wyrabiać na podsypanej
mąką stolnicy przez 2 minuty. Następnie podzielić je na 8-10 części. Każdą część rozwałkować pojedynczo na placek o owalnym kształcie. Następnie nakładać po dwie łyżeczki
jagód, zawijać brzegi ciasta ku gorze i zlepiać. Formułować podłużne bułeczki.Jagodzianki przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej
mąką. Odczekać 5 minut a następnie piec w nagrzanym piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180°C (u mnie góra dół bez termoobiegu).Ciasto jest upieczone, gdy jest dobrze wyrośnięte, zarumienione a drewniany patyczek włożony na 2 sekundy do ciasta jest po wyjęciu czysty oraz bez przylepionych grudek.Moje rady:Zarówno rozczyn jak i wyrobione
ciasto drożdżowe powinny przebywać w ciepłym miejscu pod przykryciem i bez przeciągów. Przy wyrabianiu
ciasta drożdżowego wszystkie jego składniki, jak również pomieszczenie, w którym przyrządza się ciasto powinny
mieć temperaturę 20-25°C. Jest to bardzo ważne, gdyż w tej temperaturze
drożdże najszybciej się rozmnażają, spulchniając ciasto.