Wykonanie
Wszędzie teraz jagodzianki, a u mnie tylko zwykłe drożdżówki z
jagodami :) ale równie smaczne.

Składniki:20 g
drożdży świeżych100 ml
mleka ciepłego2
jajka50 g
masła2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukrudodatkowo:
jagody3 łyżki
cukru1 małe
jajkoW miseczkę kruszymy
drożdże, dodajemy ciepłe
mleko 2 łyżki
cukru i 2 łyżki
mąki pszennej, robimy zaczyn. Jak podrośnie dodajemy, dwa
żółtka, roztopione
masło szczyptę
soli i
mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto, gdy się klei podsypujemy
mąkę, zostawiamy na 20 minut w cieple by podrosło.Podrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek.Kroimy
ostrym nożem na kwadraty o
boku ok. 9 cm.Każdy kwadrat nacinamy
ostrym nożem przy dwóch bokach.Smarujemy rozbełtanym
jajkiem, i przekładamy wyciętą obwódkę na drugą stronę.



Pozostałe
białka które zostały nam od
ciasta drożdżowego ubijamy na sztywno z 3 łyżkami
cukru. W zagłębieniu nakładamy łyżką
jagody, na to nakładamy
bezę.Możemy poczekać by troszkę podrosły, to będą bardziej puchate.Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy w 170 -180 stopniach.SMACZNEGO



Można zrobić drugim sposobem, a mianowicie wałkujemy ciasto na cienki placek, szklanką wycinamy kółka, w połowie kółek wykrawamy kieliszkiem dziurę. Całe kółka smarujemy
jajkiem nakładamy kółka z dziurką, w środek
jagody a na wierzch
beza.
