Wykonanie
Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Synuś już zdrowszy więc
mogę spokojnie zająć się gotowaniem. Dziś jagodzianki czyli pyszne bułeczki
drożdżowe z
jagodami. Zazwyczaj robi się je w sezonie
jagodowym ale o tej
porze warto sięgnąć po domowe
przetwory. W tym przypadku u mnie
jagody w sosie własnym ale można też użyć mrożonych.Jagodzianki- 50g
drożdży- 1 szklanka ciepłego
mleka- 1
jajko- pół szklanki stopionego
masła ( jakieś 100g) mniej więcej-12 łyżek
cukru- ok. 5 szklanek
mąki pszennej u mnie typ.650-
jagody w cukrze-
jajko do posmarowania wierzchu
bułekDrożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy połową
cukru i łyżką
mąki oraz
mlekiem. Mieszamy dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Kiedy zaczyn zwiększy swą objętość o połowę dodajemy
masło,
jajko, resztę
cukru i
mąki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do kiedy możemy wyrabiamy łyżką a
potem ręcznie. Polecam ten sposób , gdyż
drożdżowe jak wielokrotnie wspominałam już kocha ciepło i powietrze . Kiedy ciasto będzie elastyczne, miskę posypujemy
mąką , wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy znów w ciepłe miejsce na ok. godzinę, żeby zaczyn zwiększył co najmniej dwukrotnie swoją objętość. Wtedy znów przez moment ugniatamy i odrywamy kawałki ciasta wielkości środka dłoni mniej więcej, robimy placuszek na środku którego układamy
jagody i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym
jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160C ( przy termoobiegu - 180- bez) ok 15-20 min. Tak, żeby skórka była brązowa.\