Masa cukrowa – lukier plastyczny do tortów

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Profesjonalne wykończenie ciast jest teraz bardzo modne. Lepione laleczki, miśki, autka czy bohaterowie ulubionych bajek na tortach to już norma. I ja postanowiłam zadziałać w tym kierunku i zrobić swoją masę i tort. Okazją były sobotnie urodziny mojego synka Fabiuszka. Masa po wyrobieniu jest elastyczna i łatwo daje się formować, jeśli przyschnie dodajemy odrobinę margaryny i jest gotowa do ponownej obróbki. Przepis poleciła mi moja znajoma Ilona, możecie go znaleźć też na jej blogu klik . Ja dodałam więcej pudru, ale to zależy właściwie od jego wilgotności i podatności na żelatynę.
Składniki:
800 – 900 g cukru pudru
50 g glukozy
70 ml wody
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki jasnej margaryny
aromat
barwniki
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w wodzie. Odstawić do napęcznienia.
Pogrzać ( najlepiej w mikrofali – 30 sekund ) lub nad kąpielą wodną, gdy się rozpuści dodać glukozę, wymieszać, ponownie podgrzać, nie gotując.
Dodać tłuszcz, oraz aromat, mieszając do rozpuszczenia.
W międzyczasie przesiać cukier puder.
Połączyć go z cukrem, ewentualnie dodając go więcej.
Wyrabiać na blacie z cukrem, po czym używać do dekoracji ciast.
Lukier należy przechowywać w foliowym woreczku, wtedy nie twardnieje, jeśli jednak wyschnie, przypominam o wyżej wspomnianym triku z margaryną.
Po przygotowaniu białej podstawowej masy, dzielimy ją na części i w rękawiczkach mieszamy z barwnikami – w paście lub proszku.
tort najlepiej przełożyć i pokryć kremem cukierniczym (budyniowym ) lub maślanym , odstawić na godzinę do lodówki, później przystąpić do dekoracji.
wałkując masę często należy ją przewracać i podsypywać cukrem aby nie przywarła do blatu lub się nie rozerwała.
a oto solenizant
Powiązane notki:
Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów
Royal icing – lukier królewski do dekoracji
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Sernik z suszonymi morelami
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/01/masa-cukrowa-lukier-plastyczny-do-tortow